Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Oljeutsläpp norr om Västervik – allmänheten varnas

29 juli, 2018 – 19.36 Kommentarer inaktiverade för Oljeutsläpp norr om Västervik – allmänheten varnas

Det lastfartyg som under den senaste veckan stått på grund i Tjusts skärgård utanför Västervik kasade under söndagens morgon av grundet. Det har lett till en oljeläcka som nu riskerar nå land.

Fartyget flyter och är ankrat och Kustbevakningen tillsammans med Sjöräddningssällskapet på platsen arbetar intensivt för att samla in oljan. Oljan låg tidigare inlänsad runt fartyget innan det gled av grundet.

– När fartyget oplanerat kom av grundet, tog den med sig delar av våra skyddande länsor. Det är oljan som låg innanför länsorna som vi nu arbetar med att sanera, säger Kustbevakningens räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande.

Det var under söndagskvällen fortfarande oklart hur mycket olja det rörde sig om och Kustbevakningen flyger över området för att få en översikt.

Sedan igår har cirka 2600 liter oljeemulsion tagits omhand av Kustbevakningens fartyg på plats. Enligt den prognos som fanns under söndagskvällen var oljan på väg västerut mot land.

– Vi gör nu allt vi kan för att förhindra att oljan når land. Väderförhållandena de kommande dygnet är gynnsamma, säger Roger Gebauer.

Myndigheten uppmanar allmänheten i Västervik och Valdemarsvik att undvika kontakt med oljan både i vattnet och på land.

Nu kommer Kustbevakningens insats ökas och miljöskyddsmaterial från Oskarshamn och Karlskrona skickas till platsen samt ytterligare resurser från Sjöräddningssällskapet.

Det är främst skärgården runt Loftahammar upp till Valdemarsvik som kan drabbas av ett eventuellt påslag.

– Vi uppmanar allmänheten att inte komma i kontakt med oljan och den påträffas i vattnet eller på land, säger Roger Gebauer.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

 

, , , , ,