Hem » Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Områden spärras av under oljesaneringen

30 juli, 2018 – 18.06 Kommentarer inaktiverade för Områden spärras av under oljesaneringen

Kustbevakningen har spärrat av vattenområdet mellan fastlandet och Huvudskär strax söder om fyren Olsklabb i skärgården norr om Västervik och Loftahammar. Området kommer inte gå att passera.

Hittills har 7.000 liter olja tagits upp av fartyg från Kustbevakningen skriver DN och arbetet har intensifierats under dagen. En del av oljan har nått kobbar och skär i Västerviks kommun.

Den avspärrning som upprättades under måndagen består av en länsa kommer att gälla tills Kustbevakningen, som finns på platsen, meddelar annat.

− Avspärrningen är till för att skydda allmänheten och skapa arbetsro för personalen på plats, säger räddningsledare Mattias Heneborn i ett pressmeddelande.

Det polska fartyget Makassar Highway gick på grund i Tjust skärgård för en vecka sedan har dragits längre bort från grundet och läcker inte längre olja. Läckan uppstod när fartyget oplanerat kasade av grundet under söndagsmorgonen. Oljan som läckt ut är en brännolja med låg svavelhalt och allmänheten råds att hålla sig från olja både i vattnet och på land. En av de skadade tankarna töms på olja av ett bärgningsbolag på uppdrag av rederiets försäkringsbolag.

Länsor transporteras i skärgården

Länsor som ska utgöra avspärrningen transporteras i skärgården.

− Innan fartyget kan bogseras in i hamn ska skrovet undersökas av dykare och saneras från olja. Detta utförs av privata firmor på uppdrag av rederiets försäkringsbolag. Kustbevakningen finns på plats och övervakar arbetet, säger räddningsledare Mattias Heneborn.

Kustbevakningen har jämte Västerviks räddningstjänst upprättat en basplats i Flatvarps hamn för sanering och miljöskyddsmateriel och har därför spärrat av området. På plats finns även materiel som räddningstjänsten begärt från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det gynsamma vädret underlättar dock för saneringsarbetet.

Bakgrund
På måndagen den 21 juli klockan 07.28 larmades Kustbevakningen om att ett 139 meter långt lastfartyg på väg till Södertälje gått på grund norr om Loftahammar. Ingen person skadades i samband med kollisionen. Sedan i måndags bedriver Kustbevakningen en miljöräddningsoperation med syfte att förhindra olja att läcka ut i Östersjön.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, , , , ,