Hem » Nyheter

Nyheter

Orkanen Maria drabbar norra Karibien

19 september, 2017 – 13.07 Kommentarer inaktiverade för Orkanen Maria drabbar norra Karibien

Innan Karibien hunnit hämta sig från orkanen Irma har det djupa och kompakta lågtrycket Maria dragit in och skapat ytterligare stor förödelse på öarna i nordväst. En person har omkommit på Guadeloupe.

När orkanvindarna från Maria nådde ön Dominica vid 21-tiden på måndagskvällen var den ihållande vindstyrkan över 70 meter per sekund. Taket på premiärministern Roosevelt Skerrits bostad slets av och bostaden översvämmades, rapporterade ministern själv på Facebook: ”Hittills har vindarna svept med sig taken hos de flesta som jag har varit i kontakt med på ön. Taket på mitt eget officiella residens var bland de första att slitas av och uppenbarligen skapade det en lavin av avslitna tak i staden och på landet”, skrev premiärministern på tisdagsmorgonen.

Dominicas premiärminister direktrapporterade om Marias förödelse under natten till tisdag.

Dominicas premiärminister direktrapporterade om Marias förödelse under natten till tisdag.

Maria har hittills en sydligare bana än Irma, men Maria väntas korsa Irmas bana senare i veckan.

Orkanen Maria nedgraderades till kategori 4 efter passagen över Dominica, men samlade snabbt mer kraft från de varma vattnen under sin väg västnordväst och blev på tisdagen åter kategoriserad som 5. De öar och länder som närmast ligger i farozonen är bland andra Puerto Rico och HIspaniola. Maria är mer kompakt än Irma och väntas svänga norrut tidigare och i såfall inte drabba Florida på samma sätt som Irma.

Orkanen Josés bana, enligt NOAA.

Orkanen Josés bana, enligt NOAA.

Orkanen José, kategori 1, som hittills inte gått över någon ö närmar sig USA:s välbefolkade nordöstkust, men väntas hålla sig till havs och endast drabba USA och Kanada med hård vind och hög sjö. New York väntar hårda vindar redan under tisdagen.
José bidrar sannolikt till att Maria tar den mer östliga banan än tidigare prognosticerat.

Förödelsen efter orkanen Irma har ännu inte hunnit utvärderas, men ett sjuttiotal dödsfall hade på tisdagen rappporterats varav hälften på de karibiska öarna och hälften i USA.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,