Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Ombord

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Ombord

Otto Hamel seglar VM i 49er – siktar på OS

3 augusti, 2018 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Otto Hamel seglar VM i 49er – siktar på OS

Under VM i Århus gör Otto Hamel från Karlshamn sitt femte världsmästerskap. Han och seglingspartnern Fritiof Hedström seglar 49er och har en tydlig målsättning för tävlingarna; fixa en plats i OS.

– Det är en tuff målsättning men alla vi som är här har stundtals visat på tillräckligt bra kvaliteter för att nå det målet så det gäller bara att vi lyckas få ihop det en hel regatta, säger Otto Hamel.

De två är precis klara med inmätningen inför tävlingarna till helgen och håller på att rigga upp båten när På Kryss når honom.

Hur är stämningen på plats nu när tävlingarna har börjat?

– Det är förväntansfullt får man säga. Det är den största tävlingen sen OS 2016 och alla nationer är på plats. Alla har förberett sig så bra de bara kan och det kommer bli en spännande regatta, det känner man på stämningen, säger Otto Hamel.

Vad hoppas ni uppnå under VM?

– Det här är ju ett VM, men det är mer som står på spel än en världsmästartitel. Det är ju första tillfället för Sverige att kvala in till nästa OS i Japan, så förhoppningen är att vi ska kunna åka härifrån med en nationsplats till Sverige så vi kan börja lägga upp en långsiktig plan för 2020.

För att det ska bli möjligt krävs att något av de tre svenska lagen som tävlar i 49er i Århus kommer in bland de åtta bästa nationerna. En svår utmaning då inget av de svenska lagen tidigare kommit så högt. I förra VM kom till exempel Otto Hamel och hans seglingspartner Fritiof Hedström på en 16:e plats. Men när för-VM gick av stapeln på samma plats förra året så gick det bättre.

– Vi ledde ett tag, men tappade en del sista dagen när det blåste lite mindre. Vi fick vårt första medaljrace tillsammans men där lyckades vi inte riktigt få till det, men blev ändå femma eller sexa. Framför allt så var det viktiga lärdomar från den regattan när vi fick testa på tävlingsområdena i lite skarpt läge. Segling är ju en sport där det lönar sig med mycket erfarenhet, säger Otto Hamel.

DSC_0192

”Så tajt som vi seglar så är det få andra klasser som kan uppnå det med den farten vi har,” säger Otto Hamel om tjusningen med 49er. Foto: Ellen Boman.

På lördag börjar tävlingarna för hans del men redan nu har andra klasser startat. Under torsdagen började 470-klassen och finnjollarna tävla och där gjorde Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en bra start i 470 och ligger tvåa efter första rundan samtidigt som OS-mästaren i starbåt från 2012, Max Salminen, ligger på en femteplats i finnjolle-seglingen.

I VM i Århus deltar alla OS-klassade seglingsgrenar samt ett bonusevent i form av vindsurfing med bärplan. Och arrangörerna tror på stort intresse.

– Den officiella publiksiffran de väntar sig är upp mot 400 000, även om jag inte vet hur de har räknat på det. Men om det ens är i närheten av den siffran så är det ju fantastiskt. Danmark som seglingsnation är ju väldigt intresserade, säger Otto Hamel.

Vad är det bästa med att tävla med 49er?

– Det är ju en fantastisk båt för den bjuder på ganska många utmaningar. Det krävs ett väldigt bra samarbete mellan gast och rorsman bara för att kunna segla den rakt fram och att manövrera den på en bana med trettio andra båtar kan bli ganska intensivt. Det är väl den stora tjusningen. Det finns ju båtar som går fortare men så tajt som vi seglar så är det få andra klasser som kan uppnå det med den farten vi har.

Efter 16:e platsen i förra årets VM, och en sämre insats i EM tidigare där Fritiof Hedström och Otto Hamel bara kom till en silverfinal siktar de på en stark comeback i Århus.

– Det blir lite revansch nu, samtidigt förväntar vi oss helt andra förhållanden här. Vi spikade sista racet i silverfinalen i EM och vi har haft några riktigt bra träningsdagar här inför VM så vi har sagt till varandra att vi vet att vi kan segla bra, säger Hamel.

Fakta: Klasserna som deltar i VM

49er och 49erFX för damer.
470 för herrar och damer.
Laser och Laser Radial för tjejer.
RSX Windsurfing.
Nacra 17.
Finnjolle.

Du kan följa tävlingarna live om du klickar på länken här.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,