Läsvärt
På eskader med barnbarn
Skoj och kvalitetstid står i centrum när mor- och farföräldrar bjuder på eskader.
– Att få uppleva båtlivet tillsammans är fantastiskt! säger Kryssarklubbens ordförande Kerstin Andersson som är initiativtagare till Stockholmskretsens barnbarnseskader.
I sommar blir det sjätte gången som Stockholmskretsen genomför sin fem dagar långa barnbarnseskader. Två veckor före midsommar är det avsegling från Malma Kvarn. En tidpunkt som är vald med omsorg. Föräldrarna hinner få klart på jobbet och barnen får fira början på sommarlovet.
– Alla som har barnbarn vet att föräldrarna älskar att låna ut dem, säger Kerstin Andersson. På det här sättet blir alla nöjda, inte minst vi mor- och farföräldrar som får rå om våra barnbarn och samtidigt vara ute på sjön.
En annan poäng är förstås att få barnen intresserade av båtliv, även om det är kortare seglingar som gäller. Som mest blir det tre timmar i sträck innan det är dags för strandhugg med olika aktiviteter som tipspromenad, femkamp eller bollspel.
– Sedan är det otroligt mycket bad också. Nästan alla båtar har jollar så barnen ror omkring och efteråt grillar och äter vi tillsammans, säger Kerstin.
De flesta barn som är med på eskadern är mellan 4–12 år och gränsen är satt till max sex båtar för att kunna hålla koll. Det bästa med eskadern är hela konceptet tycker Kerstin.
– Dels att få de här dagarna med barnbarnen, dels att få göra det i båtlivsmiljön som jag brinner för. Det finns inget bättre!
Som mormor till Sally, 8 år, och Sune, 6 år, har hon varit med sedan starten. Barnens höjdpunkt brukar vara när de når Jolpan vid Finnhamn.
– Det är en häftig ö där barnen nästan tror att de är i djungeln, men så småningom kommer de fram till en kiosk där de kan köpa glass. Det är alltid lika spännande.
Varje stopp sker av säkerhetsskäl vid bryggorså att både små och stora ska slippa hoppa i land på hala klippor. Både barnen och de vuxna får nya vänner, en del återkommer år efter år.
– Det är ofta enklare att ha med barnen utan deras föräldrar eftersom de är mer sams och väluppfostrade än annars. Och barnen älskar att vara ute i båtarna med oss gamlingar!
Läs hela artikeln i På Kryss nr 2–23.