Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – samtidigt i följebåten

4 juli, 2013 – 09.51 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – samtidigt i följebåten

skrgrdstrvrn2På Kryss redaktör Micke Westin kör följebåten som går parallellt med ungdomsreportrarna på Fingal. Valet föll på en 7,3 meter lång hyttbåt i aluminium från Nynäshamn.

Standarden är mycket enkel; en koj i förskeppet, ett par stolar, två korta soffor, en sittbrunn och en 60-hästars utombordsmotor från Suzuki längst i aktern. Inget pentry, ingen toalett som komplicerar byggnationen – gasolkök och en bärbar toalett (eller till och med spann om det kniper) blir lösningarna.

Under två veckor har vi transporterat oss, i sällskap med Fingal, på Göta kanal (en stor artikel kommer i augustinumret) och Kinda kanal. Eftersom vi går lite fortare så kan vi göra lite omvägar, så det belv även skärgården i norra Vättern.

Som seglare tar det emot litet att köra motorbåt, men med en kabin och lite mindre perfekt väder så sitter man skyddad. Det är enkelt att ta sig rakt mot vinden, för även nu är det nästan alltid motvind. Nackdelen är att motorn surrar hela tiden där bakpå och vi tycker att en elmotor som på Fimngal skulle vara betydligt behagligare.

Motorbåten är en Skärgårdsströvaren 24C (som i ”Cabin”) som är en helt ny modell från Sören Colbing och Micke Palmquist med gott bistånd av Bengt Ny från Nynäsbåtar. Den hann inte bli helt klar, men jag har å andra sidan 8 veckor på mig att fixa till skavankerna innan den ska visas upp på de flytande båtmässorna i slutet av sommaren.