Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal: Skärgårdsströvaren

13 juni, 2013 – 15.23 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal: Skärgårdsströvaren

skrgdstrvrn_12juni13I sommar ska ungdomsreportrarna kunna få stöd och hjälp från en lika arbetande redaktör på en 7,5 meter lång aluminiumbåt med utombordare. Nu har den landat i Sverige.

Det är Sören Colbing som är pappa till idéerna med Skärgårdsströvaren som har smal vattenlinje (som en Petterssonbåt), ska ha beräknat låg bränsleförbrukning och få plats med hela familjen och kunna köra rätt upp på sandstranden utan skador på båten.

Efter två prototyper (båda till salu på Blocket just nu; 32-fot och 24-fot). Beräknad bränsleförbrukning runt 0,65 liter bensin per nautisk mil och en 60 hästars motor. Då är marchfarten runt 12 knop, en mycket behaglig takt som gör att man hinner se allt efter vägen.

skrgdstrvrn2_12juni13Sedan i fredags står skrovet, som svetsats i Polen, i en verkstadslokal i Nynäshamn. På fem dagar ska hon utrustas till att bli ett fungerande hem för en riktig långfärd som ska ta båt och besättning från  Stockholm, genom Göta Kanal, till Västkusten och svensk-norska gränsen där färden sedan börjar på riktigt. Därefter är det söderut längs Bohuslän och Halland för att avslutas i Skåne och Blekinge. Nästa år planerar vi att göra resten av svenska kusten till Haparanda.

Ombord ska artiklar skrivas och utrustning testas – och nästan dagliga rapporter kommer här på pakryss.se om hur det går att bo 56 dagar i en stor plåtbåt.

Så småningom kommer du att kunna se båten på de flytande båtmässorna på Orust och troligen också Gustavsberg.

 

, , , ,