Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

På Kryss provar: smart torrdräkt

11 november 2010 – 23:44 Kommentarer inaktiverade för På Kryss provar: smart torrdräkt

En torrdräkt kan även fungera på fritidsbåten – åtminstone om den är delbar och tjänstgör som ett mycket bra regnställ största delen av tiden.

En något kulen morgon i mitten av november träffar vi representanter från finska Ursuit för att testa torrdräkter. Ursuit gör dykdräkter och räddningsdräkter för sjöfart och sjöräddning. Men fritidsbåtsägarna och fiskeentusiasterna blir alltmer intressanta målgrupper för utrustningsleverantörerna.

Jag har tidigare testat flera ställ från både Ursuit och andra tillverkare, både som räddningsdräkter och som regnställ. Och det är just som regnställ Gemino Operative har flera fördelar som; med vattentäta muddar i hals och handleder tillsammans med fastvulkade vattentäta sockor kan inget vatten leta sig in ens när vågor sköljer över däck, det andande membranet i yttertyget gör att man inte blir särskilt fuktig inifrån, och slutligen att den vattentäta dragkedjan kan koppla ihop jacka och byxor till en torrdräkt om förhållandena blir riktigt svåra eller om man måste överge båten. Med ordentlig islolering i forma av underställ och fleecetröjor kan det bli nära nog en räddningsdräkt (på en riktig SOLAS-godänd räddningsdräkt ställs fler och högre krav, men för en fritidsseglare som mest seglar runt våra kuster kan den fungera som en livräddare).

Jag har tillbringat många regniga dagar i Skottland och Irland för ett par år sedan med att testa flera regnställ lämpliga för havssegling. Gemino Operative var  bäst på de flesta punkterna förutom kragen (här är Musto Ocean bättre) och på priset (här är nästan alla andra ställ bättre/billigare).

Gemino Operative finns i två versioner; dels det dyrare SOLAS-godkända oranga stället med Gore-tex membran. Dels det något billigare med 4-tex (samma funktion, men billigare). Detta ställ finns i rött eller svart som kanske passar bättre ombord på en vanlig fritidsbåt. Jag testade den här gången det billigare stället (i storlek XXL, vilket var alldeles för stort).

På fötterna hade jag dykarskor i neopren, eftersom man inte bör gå på marken direkt i de fastvulkade sockorna som kan gå sönder och dessutom är hala. Men lätta ”foppatofflor” eller varma fodrade stövlar kan man välja själv – det jag har upplevt är att sockorna, som inte är det minsta elastiska och inte smiter åt runt foten, korvar sig och man behöver skodon i en eller ett par storlekar större än man normalt har för att allt ska få plats.

Men det förvisso finns en lösning på knöliga dräktsockor. Eftersom det i hög grad är ett manuellt hantverk i produktionen kan man välja till en socka som passar till ens fötter (+ varma yllesockor under) även om man tar en lite större storlek på själva stället för att få plats med varma kläder när det behövs. Man kan till och med välja fickor och annat precis där man vill ha dem. Någon tusenlapp ytterligare lägger det på priset, men kan säkert vara värt det om man vill ha bästa möjliga passform eller funktioner.

Test i tregradigt vatten
Morgondoppet i det tregradiga vattnet var uppfriskande. De lösa handskarna och huvan är av neopren (våtdräktsmaterial) och här kommer kallt vatten in och kyler innan vattnet värmts upp. Men in i dräkten kom inte en droppe vatten, trots högt hopp ner i vattnet, en energisk simtur på rygg och en något besvärlig klättring och balansering upp på en Y-bom vid en brygga för att ta mig i land igen.

Nackdelarna, förutom ett högt pris, är att det är svårt att urinera med stället på. Blixlåset i byxorna är mycket kort, jackan måste av eftersom byxorna har hängslen och gungar det kraftigt under däck är den processen riskabel eftersom när överdelen dras över huvudet kan man för några ögonblick inte hålla i sig. Muddarna gör det ytterligare lite besvärligt att få av sig överdelen.
Det går för en extra kostnad, att välja till gylf med vattentät dykardräktsdragkedja om man vill skynda på processen för de stunder när man kan ha bråttom …

Priset för Gemino Operative Gore-tex är cirka 16 000 kronor och 10 500 kronor för den något enklare 4-texmodellen. Båda kommer med våtdräktshuva plus -handskar och en signalorange väska att förvara dräkten i.

MW

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

  • Stort test av torrdräkter…

    Vid paddling i kallt vatten är en torrdräkt den varmaste och säkraste lösningen. Vi har testat åtta modeller som säljs i Sverige och ger dig goda råd och tips inför köpet…….