Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Par omkom av kolmonoxid i kabinbåt

7 oktober 2019 – 12:12 Kommentarer inaktiverade för Par omkom av kolmonoxid i kabinbåt

Ett ungt par hittades döda ombord på en kabinbåt i Vättern under midsommarhelgen. Polisens utredning har nu slagit fast kolmonoxidförgiftning som dödsorsak.
Den luktlösa gasen ligger bakom fem kända dödsfall i fritidsbåt i Sverige sedan 2011.

På midsommardagen planerade ett ungt par att övernatta i en naturhamn vid Hjortholmarna i norra Vättern ombord på mannens Sea Ray Amberjack från 2004. Dagen efter hittades mannen och kvinnan döda ombord. Polisens tekniska undersökning visar att dödsorsaken var kolmonoxidförgiftning. En bärbar bensindriven elgenerator var placerad i motorrummet som inte var ventilerat. Sannolikt bildades kolmonoxid som läckte från motorrummet till salongen där paret låg och sov, enligt polisen.
– Det fanns ventilation för båtens V8-motor, men den var inte påslagen, säger Peter Samuelsson, kriminalinspektör som lett utredningen vid Örebropolisens avdelning för grova brott.
– Ljudet från elaggregatet dämpades när motorutrymmet var stängt, men avgaserna läckte in till salongen eftersom det inte sattes på någon fläkt. Vi vet att aggregatet startades redan på kvällen och att paret gick och la sig när det hade varit påslaget en tid. Med bättre ventilation eller ett gaslarm hade olyckan inte behövt inträffa, säger Peter Samuelsson som uppmanar båtägare att alltid sörja för god ventilation när risken finns för att kolmonoxid kan bildas från exempelvis en värmare, förbränningsmotor eller spis.

Gaslarm Fire Angel

Kolmonoxidlarmet Fire Angel Wi-Safe 2 CO uppfyller standarden EN 50291-2 för båtmiljö.

Kolmonoxid bildas när syret inte räcker till för fullständig förbränning av ett kolhaltigt ämne som exempelvis bensin eller diesel. Gasen är giftig eftersom blodet i lungorna har mycket lättare att ta upp kolmonoxiden jämfört med syret i luften. Resultatet blir syrebrist i kroppens celler. Kolmonoxid har ungefär samma densitet som luft och blandas därför lätt med luften i exempelvis en båt med dålig ventilation.

Den bärbara elgeneratorn användes för att ladda båtens ordinarie batteribank. Ett mindre batteri till en bärbar elmotor i en jolle laddades i sin tur från batteribanken och polisen bedömer att laddningen av elmotorns batteri var anledningen till att elgeneratorn lämnades påslagen.
– Ett bensindrivet elaggregat bör stå utomhus när det är igång, säger Peter Samuelsson.
– Händelsen är en tragisk lärdom. God ventilation eller ett gaslarm hade kunnat förebygga dödsolyckan.

Sammanlagt har fem personer omkommit på fritidsbåtar på grund av kolmonoxidförgiftning sedan 2011. Kolmonoxidförgiftning är därmed en av de största enskilda dödsorsakerna vid dödsolyckor ombord på fritidsbåtar med övernattningsmöjlighet. På Kryss skrev förra året om gaslarm anpassade för fritidsbåtar. Läs hela artikeln här eller i På Kryss nr 8, 2018.

De inledande symptomen på kolmonoxidförgiftning är illamående, huvudvärk och yrsel. Vid en koncentration på 0,16 procent kan kolmonoxid leda till dödsfall inom någon timme.

LÄS MER: Få kolmonoxidvarnare anpassade för båtar [ pakryss.se 5 december, 2018 ]

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

Läs mer på pakryss.se.

, ,