Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Pelle Petterson och långseglarpar prisas för sina insatser

17 november, 2016 – 12.12 Kommentarer inaktiverade för Pelle Petterson och långseglarpar prisas för sina insatser

Pelle Petterson hyllas för sina insatser som båtkonstruktör och Annika Koch och Björn Christensson får Skeppsklockan för sin långsegling från Göteborg till USA:s västkust via Tasmanien. Årets mottagare av Svenska Kryssarklubbens högre utmärkelser är nu presenterade.

Svenska Kryssarklubbens högre utmärkelser har en lång tradition, men har inte delats ut på tio år. I år är det desto fler som lyfts fram för sina ”verkliga insatser till föreningens eller båtsportens bästa” som stadgarna från 1937 beskriver syftet med priserna. I år hyllas både privatpersoner och organisationer.

Tore Herlinmedaljen delas ut till den som på ett ”förtjänstfullt sätt verkat för båtkonstruktioner i föreningens syften”. Årets mottagare är Pelle Petterson för sin ”livsgärning som lett till utveckling inom båtkonstruktion, både vad det gäller segelbåtar och motorbåtar. För att han genom sitt brinnande intresse för kappsegling kombinerat bekvämlighet och komfort med bra seglingsegenskaper”.
En längre intervju med Pelle Petterson finns att lyssna på i På Kryss-podden nr 3.

Pelle Petterson

Pelle Petterson framför en av alla sina folkkära båtkonstruktioner: Maxi 77.

Utmärkelsen för Gott Sjömanskap delas ut till den ”som genom beslutsamt och rådigt handlande visat prov på gott sjömanskap”. I år delas utmärkelsen ut till två mottagare: SSRS vd Rolf Westerström och Seglarskolans ordförande Jerker Paulusson. Utmärkelsen till SSRS vd riktar sig till hela organisationen och särskilt de som verkat i och för insatsen på Medelhavet, men stadgarna kräver att en person och inte en organisation är formell mottagare.
– Efter att vi följt utvecklingen i Syrien och sett bilden på pojken Alan fattade vi beslutet att vi måste göra något. VI måste ner. Ett mejl till 2300 sjöräddare gav på två timmar 200 frivilliga till insatsen i Medelhavet, kommenterade Rolf Westerström utmärkelsen.

Rolf Westerström, vd för SSRS och Jerker Paulusson skeppare på Seglarskolans skutor och ordförande i stiftelsen får båda utmärkelser för gott sjömanskap.

Skeppsklockan delas ut till ”person som utfört en i föreningens anda märklig seglarbragd”. I år har Annika Koch och Björn Christensson äran att vara mottagare tack vare att de på ”ett föredömligt sätt genomfört sin segling och delat med sig under tiden via en fantastisk hemsida där alla kan ta del av deras erfarenheter De har också varit generösa med att dela med sig av erfarenheterna genom föredrag”. Parets sajt: Sailaround.info.
– Vi hade seglat mycket tillsammans men något beslut om en riktig långresa hade vi inte fattat. Men en dag sa Annika: ”Om ett halvår sticker jag, så får du hänga med om du vill. Ett enkelt val”, säger Björn Christensson och lägger till att paret träffades som instruktörer på ett kryssarklubbsläger.

Annika Koch Björn Christensson

Annika Koch och Björn Christensson får ett av Kryssarklubbens stora tack, Skeppsklockan, bland annat för sin generöst faktaspäckade sajt med en konsekvent uppdaterad blogg.

Grenanderplaketten tilldelas en medlem i Kryssarklubben ”som genom en artikel på traditionellt vis eller via foto eller film beskrivit färd till sjöss, som genomförts i Kryssarklubbens anda och har en tydlig miljökaraktär”. Årets mottagare är Västkustkretsens Tekniska kommittés ordförande Ove Thorin.
– Det känns konstigt att ta emot ett pris för en bok som man började skriva för tjugo år sedan och som inte är färdig än, skrattar Ove Thorin och påminner att boken aldrig ska bli klar eftersom den löpande uppdateras och finns tillgänglig gratis via sxk.se.

Utmärkelserna delas ut under lördagkvällens årsfest på Park Avenue Hotel i Göteborg.

Den som får lämna förslag på kandidat till en utmärkelse måste vara styrelsemedlem i Kryssarklubbens riksförening eller i en krets. Om enskild medlem lämnar in förslag skall minst fem medlemmar underteckna förslaget med motivering. Förslaget skickas till SXK:s Utmärkelsegrupp.

De mer namnkunniga mottagarna av utmärkelserna finns bland de som prisats med Tore Herlinmedaljen eller Skeppsklockan, exempelvis flera kända båtkonstruktörer som Olle Enderlein, Arvid Laurin och Tore Herlin själv. Bland mottagarna av Skeppsklockan dominerar långseglare som Kurt Björklund, Milo Dahlmann och Göran Cederström.

Samtliga mottagare av Kryssarklubbens högre utmärkelser sedan 1953:
Tore Herlinmedaljen:
(instiftad den 17 december 1954)
1955: Tore Herlin
1957: Arvid Laurin
1961: Olle Enderlein
1970: Knud H. Reimers
1973: Per Brohäll
1992: Lars-Olof Norlin
1998: Rolf Eliasson

Svenska Kryssarklubbens Skeppsklocka:
(instiftad den 18 september 1950)
1956: Brita och Sten Holmdahl
1957: Yngve Cassel
1966: Gunnar Dahlgren
1968: Henrik Jörgen Huitfeldt
1973: Organisationen Sjöbjörnarna, Helsingfors
1976: Hugo Lindberg
1978: Kjell Wollter och Henrik Wrede
1980: Gösta af Klint
1984: Rolf Bjelke
1991: Kurt Björklund
1996: Göran Cederström
1997: Seglarlägret Malma Kvarn
1998: Milo Dahlmann
2006: Miriam och Heinz Roegner

Grenanderplaketten:
(instiftad den 5 februari 1953)
1953: Holger Strandh
1955: Gustav Winqvist
1956: Per Johan Palmcrantz
1957: Bertil Öhberg
1960: Per Göran Traung
1963: Per Anders Runo
1946: Sture Rödén
1956: Åke Mattsson
1966: Stig Köningson
1967: Barbro och Lennart Oldsjö
1968: Monika Zak
1969: Lars Bergman
1970: Woldmar Serrander
1971: Sven Lundin
1972: Elsa och Carl von Sivers
1973: Mart Tidner
1975: Pontus Melin
1983: Sonja Herlin
1997: Sebastian Näslund
2001: Gunnar Berndtson
2005: Ebbe Gustafsson

Svenska Kryssarklubbens utmärkelse för gott sjömanskap:
(instiftad den 16 september 1963)
1963: Börje Herold, Kent Hollming, Bengt Thimander
1969: Margareta Hedenborg
1973: Kjell Wollter
1985: Herbert Jivegård
1993: Victor Gustavsson, Möja Sjöräddning

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

 

, , , , , ,