Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter, Ombord

Långfärd   Läsvärt   Nyheter   Ombord

Poppis i Polen att runda Gotland

21 augusti, 2016 – 09.46 Kommentarer inaktiverade för Poppis i Polen att runda Gotland

I slutet av mars fick Burgsviks hamn på södra Gotland årets första besök av en segelbåt. Som vanligt på senare år vajade en polsk flagga i aktern.
– Vi seglar för att vi kan, skrattar skepparen Maciej Oporski som svar på frågan varför långsegling har blivit så populärt i Polen.

Polsk besättning

Maciej Oporski i lila jacka med sin besättning ombord på Bavaria 33:an som blev första besökande båt i Burgsvik i år. ”Inseglingsljusen var släckta, men det gick bra ändå”, konstaterade Maciej.

Polen har en brokig historia och fick i praktiken egen havskust först på 1920-talet. Sen dess har invånarna hunnit med en hel del under segel. Första långfärden för en nöjesseglare gick 1925 till Danmark och Sverige. Polskan Krystyna Chojnowska-Liskiewicz var den första kvinnan solo jorden runt 1978 och så sent som förra året nådde en polsk besättning den sydligaste punkten som någonsin nåtts med segelbåt.

Sjökort

Jerzy Kulinski har skrivit flera guideböcker på polska till svenska vatten.

Men under åren som satellitstat till dåvarande Sovjetunionen var möjligheterna att segla i Östersjön starkt begränsade.
– Det är en förklaring till varför vi ser så många båtar ute nu, säger Maciej Oporski som seglar så ofta och långt han kan. I år gick första långfärden från hemmahamnen i Gdynia
– Vi seglar för att vi kan, helt enkelt. När jag växte upp var ett sånt här äventyr otänkbart och jag är så glad för de här killarnas skull, säger Maciej och sveper med handen mot de fem i besättningen som följt med i Bavaria 33:an. Besättningen är mellan 18 och 50 år.
– Det här har varit ett fantastiskt äventyr, säger Andrzej Stawinski som liksom de flesta inte har egen båt.
– Först gick vi till Hell och därefter seglade vi i två dygn upp hit. Kallt, javisst, men det ska väl vara så här års? Jag har verkligen fått aptit på det här och vill segla mer!

Och utöver att de gästande polska båtarna blir fler i svenska hamnar arrangeras både eskadrar och tävlingsseglatser till Sverige. I år arrangeras minst två polska Gotland runt. I juli rundade 37 båtar ön med start och mål i polska Sopot. Den 18:e september är det dags för tjugofem ensamseglare att starta från Gdansk och runda ön i Östersjöns längsta solorace. Båtarna är allt från en Albin Ballad till en Imoca 60.
De polska Gotland runt-arrangemangen är mellan 500 och 600 sjömil medan svenska ÅF Offshore race:s längsta bana är 448 sjömil.

Kappseglingarna leder även till fler nöjesbesök. I Visby träffade På Kryss Krzystof Fojuchik som deltog i förra årets solorace runt Gotland, men som under sommaren vill passa på att se ”mer än en grå kustlinje” av Gotland och som nu har långseglat till ön med sin familj.
– Jag är säker på att seglingen kommer att fortsätta växa i Polen. Sverige är ett självklart mål för oss som vill lite längre. Och jag skulle gärna se fler svenska båtar i våra hamnar!

Kryssarklubben samarbetar med polska seglarorganisationer via nätverket Baltic Sea Cruising Network, BSCN. Mer information om Polen för besökande fritidsbåtare finns på Kryssarklubbens sajt under rubriken Färder utomlands.

I år reserverade arrangören av den polska havskappseglingen runt Gotland 125 meter kaj i Visby hamn. Seglingen hade 37 startande båtar i år.

I år reserverade arrangören av den polska havskappseglingen runt Gotland 125 meter kaj i Visby hamn. Seglingen hade 37 startande båtar i år.

 

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , ,