Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Populära kräftor i Skaraborg

4 november, 2015 – 08.55 Kommentarer inaktiverade för Populära kräftor i Skaraborg

SkaraborgskräftorTurismen kring kräftskivor, kräftfiske och boendepaket med kräftinspirerade middagar genererade många nya bokningar till den skaraborgska besöksnäringen 2015. Bakom detta uppsving står en treårig satsning från Turistrådet Västsverige och Skaraborgs Kommunalförbund som syftar till att utveckla måltidsturismen i regionen.

Projektet med att utveckla besöksnäringsprodukter med insjökräftan i centrum är inne på sitt andra år. Turistrådet Västsverige bidrar med stöd inom såväl produktutveckling som marknadsföring till de företag i fem skaraborgska kommuner (Mariestad, Gullspång, Karlsborg, Skövde och Tidaholm) som arbetar med att paketera olika typer av kräftupplevelser. Paketen innehåller alltifrån kräftfiske till kräftsupéer och renodlade kräftskivor.

— Det är främst västsvenskarna själva som bokat in sig på kräftskivor. Man tycker att det är lyx att kunna komma till dukat bord istället för att slita med att ordna något själva. De aktivitetsinriktade paketen lockar mor- och farföräldrar som åker iväg med barn och barnbarn. Där har vi sett att turister kommer hit från hela landet, säger Gunilla Davidsson, affärsutvecklare inom måltidsturism, Turistrådet Västsverige.

Norrqvarn Hotell & Konferens i Lyrestad satsade under 2015 års kräftsäsong på att ordna en stor bokningsbar kräftskiva – och resultatet blev över all förväntan: 80 personer valde att komma till Norrqvarn för att äta insjökräfta på traditionellt vis.

— Vi hade en stor grupp från Göteborg som även bodde över, annars var det mycket mindre sällskap från vårt närområde, som också valde att bo kvar över natten. Det kändes som att det verkligen gick hem, och jag ser stor potential för fler bokningar nästa år, säger Malin Johansson, ägare till Norrqvarn Hotell & Konferens.

Sätra Bruk i Undenäs riktar sig mer mot de turister som är intresserade av själva kräftfisket. Bland gästerna som ville få en västsvensk kräftupplevelse fanns fyra Stockholmsfamiljer bestående var mor- och farföräldrar, barn och barnbarn.

— De bokade upp alla platser på ett av våra aktivitetsdatum. Den äldre generationen hade fiskat kräftor som barn, och ville att barnbarnen skulle få uppleva samma sak. De var väldigt nöjda, och vi fick till och med ett fint mejl efteråt där de tackade för att de hade fått komma hit, säger Björn Eriksson, fiskeansvarig, Sätra Bruk.

redaktion@pakryss.se

, ,