Nyheter
Preppa med rätt preparat
En fulladdad första hjälpen-låda är ett måste för en trygg båtsommar. I På Kryss nr 3–22 tipsar seglaren, läkaren och kryssarklubbsmedlemmen Anders Ullman om vad du bör ha med dig i skärgården och vad du ska göra om olyckan är framme.
En rapport från Sjösäkerhetsrådet visar att hälften av alla som skadar sig gör det i hamn, ofta i samband med hopp mellan båt och brygga. Vanliga skador ombord på en familjesegling är också klämda fingrar och tår. När barnen var små hade Anders Ullman därför som regel att ingen fick springa på däck utan skor. Att ha på sig handskar när man hanterar skot och linor är också en bra idé för att slippa smärtsamma brännskador i handflatan.
Anders påpekar också vikten av att känna till den medicinska bakgrunden hos alla ombord och fylla på med medicin mot kända åkommor som till exempel migrän, högt blodtryck och allergier av olika slag.
– Det gäller också om du har gäster ombord. Är barnets kompis till exempel diabetiker? Vet du inte om det i förväg kan du plötsligt ha någon med insulinkoma i ruffen, säger Anders.
Han tipsar om att bunkra upp med receptfria preparat som antihistamintabletter som hjälper mot pollen- och djurallergi och välja smärtstillande värktabletter som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. De orsakar inga magbesvär och är säkra att använda en kort period även för den som äter blodförtunnande medel.
För att undvika brännskador i byssan är ett läderförkläde och stövlar ett bra sätt att skydda om det går hög sjö. Använd också gärna kastruller med tättsittande lock så att vätskan inte rinner ut om de välter. Skulle olyckan ändå vara framme är brännskadekompresser, som har en livslängd på flera år, bra att ha med ombord. Fundera redan i förväg igenom vilka situationer som kan tänkas uppstå och hur de kan hanteras innan du ger dig av.
– Tänk ABC – andning, blödning, chock. Alla som är ute på sjön borde ha gått en första hjälpen-kurs. Du bör veta hur man lägger ett tryckförband, håller öppna luftvägar och ger mun-mot-mun-metoden. Är du osäker på vad du ska göra och behöver råd, ring din läkare eller vårdcentral. En VHF-radio borde vara standard ombord på alla båtar, säger Anders och avslutar:
– Skräckfyllda upplevelser kan inträffa, men med bra framförhållning behöver det inte bli en katastrof.
Hela artikeln med checklistor går att läsa i På Kryss nr 3–22.