Hem » Ombord

Ombord

Recension: Filmen om KonTiki – ett pojkboksäventyr

22 mars, 2013 – 12.47 Kommentarer inaktiverade för Recension: Filmen om KonTiki – ett pojkboksäventyr

Norska filmen Kon-Tiki har precis haft svensk premiär och är ett riktigt pojkboksäventyr.

Filmen som är anmäld som Norges bidrag till Oscars i kategorin Bästa utländska film, är gjord mycket  med traditionell berättarteknik och med i handlingen är element som ska passa en films traditionella uppbyggnad med en konflikter inom både familj och ombord och dyra datoranimerade avsnitt med hajar och valhajar gör filmupplevelsen mer actionfylld.

Däremot så tas inte Thor Heyerdahls egna drivkrafter upp eller egentligen något om vad som var forskning och vad som var PR-kampanj för att få medel till att understödja en ganska lös teori.

Hur som helst blev Kon-Tiki en stor framgång som äventyr – boken översattes till 70 språk och sålde i miljoner exemplar, dokumentärfilmen fick Norges hittills enda Oscar och strax utanför Oslo finns en Kon-Tikimuseum. Och nu också en film som kommer att visas världen över.

Men som nästan alltid så ger boken en större bild, och eftersom den sålt i så många exemplar är chansen stor att du eller någon bekant har den i bokhyllan. Läs den igen och gå sedan och se filmen. För det är ett härligt äventyr som jag – och säkert du också – gärna hade varit med på.

Läs mer om filmen.