Hem » Nyheter

Nyheter

Rekord för båtimport och export

19 april, 2018 – 13.34 Kommentarer inaktiverade för Rekord för båtimport och export

Båtmarknaden i Sverige växte förra året till rekordnivåer sedan finanskrisen för tio år sedan. Båtimporten har fördubblats sedan bottenåret 2009 och exporten av båtar var den största på sex år.

Innan finanskrisen 2008 var värdet av exporten från svenska fritidsbåtsvarv uppe i över 1,8 miljarder kronor. Nedgången efter 2008 var dramatisk, men inte lika omfattande för exporten som för importen. Bottennoteringen för exporterade båtar, för ett värde av mindre än en halv miljard, nåddes för fyra år sedan. Sedan dess har värdet av exporterade båtar ökat stadigt. Förra året exporterades cirka 2 250 båtar till framför allt Norge, Finland och Tyskland till ett värde av 629 miljoner kronor, enligt båtbranschens riksförbund, Sweboat. Båtimporten var förra året dubbelt så stor till Sverige med Kina, Finland och USA som största tillverkarländer. Över 15 000 båtar för ett värde av cirka 1,4 miljarder kronor togs in till den svenska marknaden under 2017.

Att de svenska tillverkarna har mest framgång med större båtar framgår tydligt i statistiken. Snittvärdet för de exporterade båtarna är drygt 300 000 kronor medan de importerade var värda cirka 90 000 kronor styck. Trots att det var ett litet antal färre exporterade båtar jämfört med 2016 så ökade alltså värdet av båtarna med nära 70 miljoner kronor.

Cirka 4 000 personer är sysselsatta i den svenska båtbranschen. Sweboat räknar med att cirka 12 000 personer är sysselsatta hos underleverantörer inom båtbranschen och därmed beroende av den.

Två av fem båtar som tillverkades i Sverige förra året gick på export, men för vissa enskilda varv är andelen exporterade båtar betydligt högre och vice versa.

Uppgifterna om båtbranschen presenterades i Sweboats Fakta om båtlivet i Sverige 2018.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,