Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Resmål: Fritjes i Belgiska Oostende

14 juli, 2010 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Resmål: Fritjes i Belgiska Oostende

Belgien har bara 3-4 hamnar man kommer åt direkt från havet – går man upp i floder och kanaler är det betydligt fler, men för de flesta som seglar längs med kusten kan Oostende vara den trevligaste stopplatsen om man bara kan välja en.

Belgien har inte mycket kust, totalt runt 35 nautiska mil. Så det går fort att passera landet om man vill vinna lite väg. Och ute från havet ser Belgien inte lockande ut – det är mil efter mil av höga hotell som mer för tankarna till spanska solkusten än något annat. Mellan husen ser man ibland höga sanddyner för kusten består av sand och utanför är det sandbankar som man bör ta lite hänsyn till, åtminstone när det är hårt väder då grunt vatten kan skapa stora vågor, speciellt när vind möter tidvattenström.

Som jag nämnde i inledningen så listar Reed’s Nautical Almanack bara fyra hamnar längs kusten (och Antwerpen som ligger en bra bit in i landet). Både Zeebrügge och Nieuwpoort är industrihamnar och inte särskilt trevliga. Däremot finns en liten stad i Oostende och marinorna ligger mitt i staden och det är nära till allt.

Den lite flådigare Mercator Marina behöver man slussa in för att nå (VHF kanal XX) medan Oostende Yacht Club ligger precis innanför piren. Lite dyning kan leta sig in, men toaletter och duschar är ganska fräscha och man kan också få en matbit på yachtklubben – är det sol kan man sitta på terrassen uppe på taket och äta eller dricka en belgisk öl.

De bästa med Oostende är faktiskt inte Oostende utan den lilla extremt pittoreska medeltida staden Brügge som ligger 13 minuters tågresa inåt landet. Det är enligt mångas mening, inklusive min, att det är Belgiens vackraste stad. Stadskärnan är medeltida och de många kanalerna, vindlande gränderna och små vinda och sneda tegelhus från olika århundraden en av de bättre sevärdheterna i landet. Staden Gent har också en fin medeltida stadskärna, och har man fler dagar på sig kan det vara utflyktsmål nummer två.

Bryssel har inte så mycket att bjuda på för en turist. Och då har jag ändå bott 3,5 år i staden och har relativt bra koll. Seriemuseet, kloakmuseet och de olika Art Noveau-husen, särskilt om arkitekten Viktor Horta gjorde ritningarna kan de vara värda att se.

Gillar du öl, så gör Belgien världens bästa och smakrikaste öl. Men många är mycket starka; 8-10 % är inte ovanligt. Speciellt de olika trappistölerna från olika kloster är värda en omväg.

I inre hamnen ligger den stora matvaruaffären Delhaize som lämpar sig för proviantering för kommande sträcka. Kedjan Colroyt brukar vara billigare, men ligger en buss/taxiresa bort.

Belgien har också lägre bränslepriser än både Holland och Frankrike och även det kan vara värt att bunkra. Bränslebrygga finns i yttre hamnen.