Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Ring hem från haven

10 oktober, 2011 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för Ring hem från haven

Danska firman KVH har tagit fram en liten mini-VSAT (satellittelefon/-internetuppkoppling) kallad TracPhone V3 där antenn-domen bara väger drygt 11 kilo och bara är 37 centimeter i diameter. Framförallt ska den vara enkel att installera, vilket har varit kortvågsradions största nackdel.

Bland långseglare blir det allt viktigare med internuppkoppling, och med denna går det ”upp till” (kan uttydas som ”ibland, men troligen ganska sällan”) 2 mbps nedladdning och 128 kbps uppladdning och med en kostnad runt 6,3 kronor per Mb, vilket är billigare än mobiltelefonens roaming när man kommit ur EU. Täckningen är relativt god förutom polarområdena och södra halvklotets hav, vilket tyvärr gör den mindre bra för jordenruntseglingar i tropikerna, men till Västindien fungerar den utmärkt. Pris drygt 100 000 kronor i USA (exkl. moms).

Alternativet är till exempel en liten handhållen Iridium 9555 (ca £700 i UK) eller den nya Iridium 9575 Extreme (£ 1300 i UK) som behöver lite tillbehör för att kopplas till datorn, och där uppkopplingen är begränsad till 10 kbps och man köper tid som kontantkort (röst cirka 7-14 kr/min och internet 70-100 kr/Mb).

Mer info: www.iridium.com

Mer info: www.cordland.se (distributör KVH)