Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Robin Knox-Johnston: en enkel familjeseglare tar dig jorden runt

5 juli, 2018 – 22.20 Kommentarer inaktiverade för Robin Knox-Johnston: en enkel familjeseglare tar dig jorden runt

1969 blev Sir Robin Knox-Johnston först i världen att ensam segla jorden runt non-stop. Nu firas 50-årsjubileet för den bedriften med The Golden Globe Race som går efter samma rutt som Robin Knox-Johnstons.

Till minne av den bedriften ska arton seglare ta sig hela vägen runt jorden, ensamma och utan hjälp av satelliter eller andra moderna navigations-hjälpmedel. De får inte ens titta på digital film utan måste i sådana fall ha med sig videokassetter. På Kryss träffade mannen som inspirerat till arrangemanget och många andra non-stop-försök i år.

Vad tycker du är ett framgångsrikt Golden Globe Race?

– För det första så handlar det om att gå tillbaka till äventyrssegling. Det här är inte högflygande formel 1-båtar utan båtar som de flesta yachters kan identifiera sig med eftersom alla är som familjeseglare. Det finns hundratusentals människor som äger båtar som dessa. Jag tror att det mycket väl kan ge segling en skjuts framåt eftersom människor känner att ”min lilla kryssare kan segla jorden runt”. Därför har jag försökt stödja den här idéen ända sen jag först hörde talas om den.

Så hur ser du framtiden för retro-segling och dess inflytande på seglarvärlden?

– Delvis så hoppas jag att detta kommer leda till fler liknande evenemang. Offshore racing har så stora möjligheter att växa just nu. Du kan köpa en av de här båtarna för 50 000 pund, det är lite mindre än en husvagn, så vi pratar om något som faktiskt finns inom räckhåll för väldigt många människor. Den andra fördelen är naturligtvis att du är till sjöss, att havet är klart och rent, och att vi inte blockerar vägarna.

– Kommer det här leda till mer retro-segling? Kanske. Jag tror att om vi får hälften av båtarna i det här racet att komma i mål så blir det en succé. Det är ofrånkomligt att några av dem kommer bli skadade under vägens gång. Men om hälften av båtarna tar sig i mål så tror jag att det här racet kommer seglas igen om fyra år med mycket fler båtar.

Skulle du säga att det är en sport för vanliga människor?

– Det är ett bra sätt att uttrycka det på. Jag tror det är helt riktigt, det är mycket mer ett folkrace eller hur?

Sir Robin Knox-Johnston har seglat Suhaili sedan han var 23 år gammal. Det var med den båten han tog sig jorden runt 1968.

Man kan säga att The Golden Globe Race har blivit beskrivet i media som ”en seglats för galningar”. Hur skulle du beskriva de seglare som deltar i dag?

– Det där är en hemsk titel. Vi är inte de galna. Människor som stannar kvar är de som är galna. Vi är de som tar oss iväg till vår frihet. Det är en seglats för äventyrare. Det är en seglats för människor som är självförsörjande. Du måste vara självständig, och jag tycker inte det är dåligt.

– Jag tror att det här kan bli ett intressant race, jag vill bara se att seglarna kommer runt säkert.

Så, om du får gissa, hur många seglare tror du tar sig runt till Les Sables d’Olonne på ett år?

– Jag tror att vi kan få nio eller tio som tar sig runt. Jag tror att andra får avsluta på grund av skador på båten, en eller två kanske kommer på att det inte är vad de vill göra, att de inte klarar av det. Men vem vet? Det är ganska vettiga människor där nere, men att skador kommer påverka är ofrånkomligt. Vi får helt enkelt vänta och se.

Varför tycker du att segling inte är på kartan längre?

– Mycket är politiskt. Jag menar, socialisterna säger att segling är för de rika. Nästan tre miljoner människor äger båt i England. Skulle vi vara det rikaste landet i världen om det bara är för de rika? Det är absolut nonsens.

– Går du till de små seglarklubbarna där styrkan i segling ligger, där finns det båtar som kostar mindre än tusen pund. Det finns ingenting där som är elitistiskt, det är entusiasm. Men den attityden går igenom media. De säger alltid att ”det är elitistiskt”. De inser inte hur stor sporten är, eller vilken fantastisk sport det är.

Oskar Huledal
redaktionen@pakryss.se

, , ,