Läsvärt Nyheter
Så får du hjälp att plocka strandskräp
I sommar kan du både hjälpa till att plocka skräp och samla hjälp från andra frivilliga med appar och strandstädarkartor. Här är en liten guide för att samarbeta om strandstädning.
Enklast är att bara ta en påse och gå en sväng längs stranden, men det finns både appar och webbsidor som gör det enklare att samarbeta med andra som vill hjälpa till att hålla rent. Om du ska städa längs Västkusten eller i Kalmar län så finns det särskilda strandstädarkartor på webben (se länkar nedan). Där kan du markera att ett område behöver städas eller att det är städat och om det finns skräp som behöver hämtas. Strandstädarkartan fungerar för hela Sverige, men används i praktiken endast längs Västkusten och i Kalmar län.
Stiftelsen Håll Sverige Rent har en app, Skrappen, där du kan efterlysa andra till en samlad städning och meddela att det är städat på en viss plats. Om du tillåter att appen ser var du befinner dig så kan du också se planerade städarrangemang i närheten.
På Håll Sverige rents webbsida kan man också meddela att man städat stränder för att ge en överblick över de frivilliga insatserna längs kusterna.
Strandstädarkartor:
Västkusten
Kalmar län
App:
Skrappen (Håll Sverige rent)
Bli kusträddare:
Håll Sverige rents kusträddare
Ett av många exempel på ett städarrangemang i sommar är sommarskolan Tångräkan på Gullholmen som bjuder in till gemensam städning av Gullholmen och Hermanö den 3 juli via Facebook. Det största samlade arrangemanget för strandstädning är Nordiska kusträddardagen som ägde rum den 4 maj i år. 48 000 människor deltog då som tillsammans plockade 170 ton skräp.
Håll Sverige rents fakta om plast:
- 80 procent av allt skräp i haven kommer från land och det mesta skräpet består av plastartiklar.
- Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid. I stället sönderdelas den till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikro- och nanoplast.
- Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.
- Den 27 mars 2019 fattade EU beslut om det så kallade engångsplastdirektivet. Det innebär förbud mot vissa engångsartiklar av plast (exempelvis sugrör och engångsbestick i plast från 2021) och minskning av vissa. Direktivet ställer också krav på förbättrade insamlingssystem och att producenterna tar ansvar för att informera om nedskräpning i förebyggande syfte.
Redaktionen
redaktion@pakryss.se