Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Greps på stulen Najad

1 oktober, 2019 – 11.21 Kommentarer inaktiverade för Greps på stulen Najad

På lördagsmorgonen försvann en Najad 361 från Skjærhalden i Norge, nära svenska gränsen.
Tack vare en uppmärksam kvinna i Hamburgsund kunde en man och en kvinna gripas på söndagen ombord på båten, misstänkta för stöld.

Det är högsäsong för stölder av båtmotorer och fritidsbåtar när hamnarna nu lämnas öde i mörkret på kvällar och nätter. Att större segelbåtar stjäls är mycket ovanligt, men ett par i norska Skjærhalden, ett par sjömil norr om gränsen till Sverige, blev påminda om att det kan inträffa. Vid sjutiden på lördagsmorgonen upptäckte de att deras Najad 361 försvunnit från sin båtplats i det norska kustsamhället. Båten saknade larm och var inte spårbar.
– De anmälde stölden till norska polisen, la ut en efterlysning på sin Facebooksida och kontaktade lokaltidningarna, berättar Thomas Andersson vid polisen i Lysekil.

Flera längs både norska och svenska kusten som uppmärksammat efterlysningen höll ögonen öppna under lördagen. En SSRS-enhet ute på övning i norra Bohuslän upptäckte en sydgående Najad som påminde mycket om den stulna båten.
– Men det visade sig vara en 34-fots Najad och vi insåg att det förmodligen fanns många båtar som skulle misstas för den stulna norska båten, säger Thomas Andersson som också är ansvarig för polisens Båtsamverkan Väst med en mycket aktiv Facebooksida.
– Vi valde att avvakta med en efterlysning för att inte riskera att besättningar blev påhoppade om vi inte hann följa upp tipsen omedelbart.

På söndagen upptäckte en kvinna i Hamburgsund, drygt 30 sjömil söder om Skjærhalden, en båt med samma namn och av samma modell i en hamn på Hamburgö. Hon hade sett efterlysningen som delats på Facebook och kontaktade ägarna som körde ner till Hamburgsund. Svenska polisen kontaktades och grep två personer ombord, en man och en kvinna, i 50- respektive 40-årsåldern.

Ägaren kunde visa polisen hela färdvägen på plottern som kan utgöra del av bevisningen i en rättegång. De två gripna är misstänkta för häleri i Sverige och misstänkta för stöld i Norge.
– Båda de misstänkta är dömda för stöld i Norge tidigare och kända av polisen, säger den utredande polisen i Fredrikstad till På Kryss.
– Men vi känner inte till att de har stulit någon båt tidigare.
Att de i Sverige misstänks för häleri beror på att båten betraktas som stöldgods när de greps, säger Martin Svedberg som leder utredningsarbetet vid polisen i Trollhättan.

De två misstänkta båttjuvarna anhölls på söndagen och avvaktar åklagarens beslut om eventuell utlämning till Norge eller häktning. Ägarna till Najaden seglade hemåt på måndagen.

Samtidigt finns en Hallberg-Rassy 29 i Hamburgsund som lämnats kvar i gästhamnen.
– Det händer varje höst att båtar lämnas kvar. Nu har vi en övergiven 29-fotare i Hamburgsund och en Vega i Fjällbacka, säger David Enstedt vid Hamburgsunds gästhamnar.
– Vi vet inte vilka ägarna är, men hoppas att de hör av sig. Stulna motorbåtar som överges är inte så ovanligt, men när det handlar om större segelbåtar är det förmodligen ägaren som själv lämnat båten. Självklart måste de höra av sig till oss som de allra flesta gör. Ett samtal räcker så gör vi upp något. Vid svårt väder förstår vi om det snabbt blir ändrade planer och att det kan bli bråttom även av andra orsaker, men man måste höra av sig när man lämnar en båt i våra hamnar, säger David Enstedt som hjälpte polisen till den stulna båten på Hamburgö och är glad att den kom tillbaka till ägarna.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,