Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Kullaviks hamn ordnade egen utmärkning av förrädiska grundet

9 juni 2016 – 11:12 Kommentarer inaktiverade för Kullaviks hamn ordnade egen utmärkning av förrädiska grundet

Grundet Trefotarn ligger metern under ytan rakt utanför Kullavik hamn i norra Halland. Under många år skötte Atlantica utmärkningen av grundet, men när bojen underkändes tog hamnföreningen saken i egna händer och i dag står ett godkänt punktmärke på plats.
– Det krävdes en del jobb, men inte mer än att jag kan rekommendera andra att göra detsamma, säger Claes Berg, Kullaviks hamnförening.

Kullavik

Kullavik hamnförening ansvarar numera för utmärkningen av förrädiska Trefotarn. Punktmärket har svarta och röda horisontella fält och två runda svarta topptecken. Blå och röd reflex i toppen.

Förra sommaren avlutade Atlantica sin utmärkning av sex grund i Göteborgs skärgård. Bojarna var inte utformade enligt normerna och Atlantica var inte berett att åta sig ansvaret som följer med tillstånden från Transportstyrelsen.
– Vi började planera för någon form av utmärkning redan förra sommaren, säger Claes Berg som arbetat med frågan för föreningen som driver Kullavik hamn med 500 båtplatser.
– Först ville vi bygga upp ett kummel som stått där tidigare, men det skulle kosta ett par hundra tusen kronor. Istället vände vi oss till Transportstyrelsen och frågade exakt vilka krav en utmärkning skulle uppfylla. Vår kontakt där, Mats Hörström, hjälpte oss med information och även vilka leverantörer som skulle kunna lämna offerter på bojen.
Någon sjömätning krävdes inte eftersom grundet redan är utmärkt.

Transportstyrelsen krävde att bojen skulle vara ett så kallat stramförankrat punktmärke, det vill säga en boj med stram kätting förankrad i botten för att inte kunna flytta på sig.
– Vi har kommit fram till att betongklumpen som kättingen sitter i måste vara förankrad i själva grundet för att inte riskera att flytta på sig, säger Claes.

Claes Berg

Claes Berg har lärt sig en hel del nya termer i arbetet med att få hamnföreningens godkända boj på plats. ”Men det har verkligen varit värt mödan”, konstaterar han.

Föreningen finansierar sjömärket och underhållet delvis genom att låta ett lokalt byggföretag sponsra bojen.
– Det får inte stå något på själva sjömärket, men vi ska sätta upp en skylt på piren och alla i föreningen vet förstås att det är Bröderna Bräder som hjälper oss med detta, konstaterar Claes.

Sjöfartsverket uppdaterar sina kort och går ut med en underrättelse om grundet.
– Det är mycket att rapportera om så här års, men just det här märket kommer att meddelas i notis nummer 11271 som är på väg ut, hälsar Svante Håkansson på Sjöfartsverket.

Claes Berg är mycket nöjd med att det gick fort från idén om utmärkning till att bojen kom på plats.
– Alla här i hamnen klarade sig utmärkt med den tidigare utmärkningen, men för besökande är det en helt annan sak när det ligger en boj som man inte vet vad den betyder och som inte finns på kortet. Vi är verkligen nöjda och stolta över det där fina märket därute, säger Claes Berg.

Steg för steg till ett godkänt sjömärke:

  • Kontakt med Transportstyrelsen och Sjöfartsverket om vilken typ av utmärkning man vill göra. Be om information och tips på leverantörer för sjömätning och sjömärken.
  • Ansökning om etableringstillstånd. I ansökan ska det framgå exakt hur märket / märkena ska se ut och var. Exakt position.
  • Etableringsrapport måste lämnas till Transportstyrelsen inom tre månader efter att tillståndet är utfärdat. Rapporten ska bland annat innehålla fotografi på sjömärket / sjömärkena.
  • Driftstillståndet innebär ett ansvar att sjömärket är på sin position med utseendet som angetts i tillståndet. En person, fysisk eller juridisk, måste ta ansvaret som ägare av tillståndet som gäller fem år i taget.
Kullavik

Hamnföreningens egen boj på Trefoten är utmärkt på sjökortet, till skillnad från Atlanticas boj som låg där till förra sommaren. BILD: Sjöfartsverket


LÄNK: Sjöfartsverkets information om sjömärken

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,