Nyheter Ombord
Så slipper du bli sjösjuk
De första tecknen på sjösjuka kan vara att du börjar gäspa, blir trött och blek följt av illamående och kräkningar. Men det finns sätt att förebygga och lindra besvären.
Att vi blir sjösjuka beror på att balanssinnet ställer till det. Det uppstår en konflikt i hjärnan när den ska försöka tolka informationen från balansorganen, ögonen och kroppen och jämföra med tidigare minnesbilder. Det gör att kroppen tror att vi är på land, trots att vi befinner oss ombord på en gungande båt. En liten tröst är att efter ett par dagar till sjöss har hjärnan vant sig vid sjögången. För att vara på den säkra sidan kommer här några tips för att förebygga sjösjuka.
- Ät innan avfärd. För de flesta ger en tom mage ökad risk för sjösjuka. Att äta mycket kolhydrater 45–60 minuter innan man kastar loss kan vara klokt, liksom att undvika sur och fet mat samt alkohol och cigaretter.
- Var utvilad. Bra sömn natten innan brukar minska risken för att dagen förstörs av sjösjuka.
- Medicinera. Om du på förhand vet att du brukar må illa kan det vara en bra idé att investera i sjösjuketabletter eller liknande. De flesta ger bäst effekt om medicineringen påbörjas redan kvällen innan man ger sig av.
- Testa ingefära. Ingefära tros kunna lugna tarmarna, vilket kan minska risken att bli sjösjuk.
- Spana på horisonten. Undvik att titta länge på detaljer nära dig. Se ut över havet och fäst blicken på horisonten, helst med ansiktet vänt mot fören om båten är i rörelse.
- Undvik starka dofter. Luktintryck kan öka risken att må dåligt. Undvik därför dieseldoft, cigarettrök, parfymer – och förstås andras eventuella uppkast!
- Stå still. Att röra sig mellan olika platser ombord kan öka risken att bli sjösjuk, särskilt på större båtar. Att stå still på däck i mitten av båten brukar vara en bra strategi.
- Drick vatten. Vatten ger bland annat en mättnadskänsla och bidrar till att stabilisera kroppens övriga funktioner.
- Håll dig sval. Att utsättas för hög värme ökar risken att bli sjösjuk. Keps eller annan huvudbonad kan hjälpa, liksom skugga om solen bränner på.
(Källa: Fiskejournalen)