Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Sävö krog

7 juli, 2011 – 10.34 Kommentarer inaktiverade för Sävö krog
I Sörmlands skärgård finns smala Sävösundet precis vid Tvären. Ett vackert vitmålat lotshus markerar ingången från öster och i sundet finns sedan 2007 en krog som delägs av Kryssarklubbarna Hans och Eva Manhem.

Efter flera timmar på sjön på väg söderut från Södertälje passerade jag och båten Roobarb Sävösundet där nästan alla som är på väg längs Kust E4:an passerar. Klockan var mer än middagsdags och jag hade fortfarande ett par timmar till Sörmlandskretsens uthamn Broken kvar. Ett snabbt beslut att besöka krogen gjorde och fendrar och förtöjningslinor gjordes klara. Hans kom ut på bryggan och hjälpte till med förtöjningen.

Hans och Eva Manhem bor normalt inne i Nyköping men tillbringar mycket tid på ön, även om denna isvinter gjort det besvärligt att komma fram ibland. På ön finns två familjer som är åretruntboende. Hans och Eva är delägare till krogen och gästade själva den gamla bryggboden och jag kom i samspråk med dem. Att det varit Kryssarklubbsmedlemmar sedan 30 år gjorde att de hade haft mycket nytta av klubben. Hans hade ett förslag där han menade att medlemmar borde kunna skänka pengar till en Kryssarklubbsboj på samma sätt som man kan bidra till sjöräddningssällskapets nyttiga verksamhet. Ett gott förslag, bojarna är mycket populära och också ett sätt att spara bottnarna från ankare. De nya bojarna har lyftbojar som håller upp nylontrossen från botten så den inte skadas.

Jag beställde en kalvcarpaccio, som är ostekt lövtunt bankat kalvkött, med kanelsyltade kantareller och rostade pinjenötter. Det var mycket gott och stämningen familjär bland personal och gäster. Numera är det en ordentlig brygga och 5-6 båtar kan säkert få rum och ytterligare några om man lägger sig utanpå. Trafiken är tät i sundet och man vill inte att båtar ligger kvar över natten eftersom svallvågor kan skapa problem trots fartbegränsningen till 5 knop i sundet.

 Mer info: savokrog.se