Långfärd
Segla långt och länge
Många drömmer om äventyr och upplevelser bortom vardagens ekorrhjul. Kryssarklubbsmedlemmen och långseglaren Elin Göthesson tipsar om vad du bör tänka på innan du ger dig i väg.
Kunskap och god planering är förstås oerhört viktigt för att kunna tajma in passadvindar och undvika orkansäsonger. Det krävs att läsa på och uppdatera sig med andra långseglare om läget på kommande destinationer och seglingsetapper. Men att ha en långsegling planerad in i minsta detalj är näst intill omöjligt.
Börja med att bestämma ett datum för avfärd och gå med i en kasta loss-grupp för att möta likasinnade, bolla tankar och få svar på många av dina frågor. Äventyret börjar här, att drömma och läsa på om platser du vill besöka.
Sedan är det dags att göra en budget och tidsplan över vad du behöver göra fram till avresedatum. När det gäller ekonomi handlar det till viss del om i vilka områden du har tänkt segla, men det kostar ofta mer än vad man tror. Om du vill hålla nere kostnaderna är ett bra knep att dra ner på levnadsomkostnaderna redan innan du lämnat hamnen. De livsstilsvanor du har hemma tar du med ombord.
Ett bra sätt att förbereda sig inför en långsegling är att segla mycket och bo in sig i båten. Det kan kännas självklart, men det kan vara en stor utmaning att bo flera personer på liten yta. Gör gärna längre seglingar under semestern, till exempel till Shetland, Skottland, Lofoten eller Baltikum för att skaffa dig bra och nyttig erfarenhet.
För att få en så bra upplevelse som möjligt är det viktigt att diskutera vad alla i besättningen förväntar sig av resan och vad som är viktigt för varje person. Prata även om rädslor och hur ni ser på säkerheten ombord. Allt för att få en så bra seglingsupplevelse som möjligt.
Läs hela artikeln och få tips om vart du kan segla i På Kryss nr 2–23.