Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Seglande drönare korsade Atlanten

4 september, 2018 – 17.21 Kommentarer inaktiverade för Seglande drönare korsade Atlanten

För första gången någonsin har en obemannad farkost seglat över Atlanten. Därmed har också regattan Microtransat Challenge äntligen fått en deltagare i mål för första gången sedan regattan började arrangeras.

Sedan 2010 har Microtransat Challenge anordnats med utmaningen att en obemannad segelbåt ska ta sig över Atlanten. Fram tills i augusti hade ingen lyckats ta sig i mål, men det norska undersökningsföretaget Offshore Sensing blev först i och med att deras två meter långa obemannade Sailbuoy Wave seglade från Kanada till Irland. Den långkölade farkosten, utrustad med ett enkelt segel på svängbar mast, sjösattes från Newfoundland den 7 juni och nådde Irland den 26 augusti efter nära 80 dagar till sjöss. Segelbåten har fjärrstyrts under överfarten som sträckte sig 1700 sjömil den raka vägen medan den seglade sträckan blev drygt 2700 sjömil i stiltje och kuling.

Farkostmodellen säljs redan i dag för mätningar av bland annat våghöjd, salthalt och temperatur. Det norska bolaget säljer olika typer av farkoster för undersökningar och lyfter fram möjligheten att gå genom alla väder som en fördel med just obemannade farkoster.

I Sverige pågår utveckling av autonoma fartyg på flera håll. På Kungliga tekniska högskolan, KTH, pågår bland annat projektet Maribot Vane som det står mer om i På Kryss nr 5, 2018, och här.
– Vi siktar inte just på den tävlingen nu, men när vi har en båt som klarar resan kommer vi naturligtvis försöka segla snabbare än Sailbuoy, och autonomt! hälsar professor Jakob Kuttenkeuler vid Centre for Naval Architecture på KTH.

LÄS MER: Offshore Sensings hemsida

LÄS MER: Microtransat Challenges hemsida

LÄS MER: Så seglar båten själv (pakryss.se, 25 maj, 2018)

Sailbuoy Wave

Sailbuoy Wave är två meter lång och kan fjärrstyras. Bild: Offshore Sensing

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,