Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Seglar över Nordpolen

5 april 2010 – 08:00 Kommentarer inaktiverade för Seglar över Nordpolen

Nordpolen är täckt av ett tjockt islager och få vanliga båtar har möjlighet att komma särskilt nära även om bland annat isbrytaren Oden gått dit flera gånger.

Segling i detta fall är att segla med vinden, vilket är det enda sättet att styra en varmluftballong på. Det är fransmannen Jean-Louis Etienne som den 5 april startar från Longyearbyen på Svalbard för att fem till tio dagar och runt 3500 kilometer senare, landa i Alaska.

Kärnan i ballongen fylls med 2000 m3 helium och sedan går 14 stora flaskor butan/

Under denna översegling kommer Jean-Louis göra ett antal vetenskapliga mätningar: koldioxid, jordens magnetfält, luftburna partiklar, marknära ozon. De är alla avsedda att hjälpa forskare i sin forskning.

– Jag ser verkligen fram emot det magiska ögonblicket. Att korsa Nordpolen med ballong är något som jag endast kunde drömma om när jag var liten, men nu kan det förverkligas, säger Jean-Louis.

Jean-Louis Etienne är läkare och professionell äventyrare gör sin sista av tre soloexpeditioner till Nordpolen, där han började till fots 1986. 2002 drev han omkring med packisen i tre månader i ett litet hus för att göra mätningar. Han har också seglat mycket och var bland annat infrusen i isen på Svalbard en vinter.

Andra Nordpolenexpeditioner
1897 försökte svensken Andrée nå Nordpolen med ballongen Örnen, men försvann och kvarlevorna efter besättningen återfanns inte förrän 1930 på Vitön.

En zeppelinare under namnet Norge gick över nordpolen 1926 med bland annat Roald Amundsen ombord. En zeppelinare är dock motordriven även om den är lättare än luft genom sitt heliumfyllda hölje.

Mer info: www.jeanlouisetienne.com