Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sexton båtar räcker till världsrekord

16 april 2018 – 12:02 Kommentarer inaktiverade för Sexton båtar räcker till världsrekord

Om minst sjutton segelbåtar äldre än hundra år startar i samma regatta är ett nytt världsrekord säkrat. Just det siktar Hundraåringarnas regatta i Mariefred på i sommar.

Mariefred båtklubb hoppas samla till årets största festival för seglande träbåtar i juli. Förutom gemenskap, uppvisning och kappsegling hoppas man också slå ett nytt världsrekord i kappsegling med båtar som är minst hundra år. Rekordet ska noteras i Guinness rekordbok. ”Sverige har en träbåtsflotta som är unik både när det gäller framgångsrika konstruktioner och antal seglande båtar som är hundra år eller äldre”, skriver arrangörerna i sin inbjudan till träbåtsfestivalen och rekordförsöket.
Det finns uppskattningsvis ett sjuttiotal båtar som är hundra år eller äldre och som seglas i Sverige. En av de äldsta båtarna i världen som fortfarande kappseglas är den tvåmastade Falken från 1830 som tillhör Carlskrona Båteskader. Just Falken är inte anmäld till regattan i Mariefred, men arrangörerna har fått preliminärt klartecken från 27 båtar. De äldsta anmälda är kosterbåtarna Gerdny och Klipper från 1880.

Antalet seglande båtar äldre än hundra år blir allt fler eftersom de som är bevarade så här länge tas omhand numera. Redan på hundraårsjubileumet av OS-seglingarna i Nynäshamn 2012 samlades ett trettiotal båtar som var minst hundra år, men de deltog inte samtidigt i en regatta. Den tidigare största kända kappseglingen med segelbåtar äldre än hundra år var förra årets Centenary Trophy i St Tropez i Frankrike. Sexton båtar kom då till start varav elva fullföljde.

Gripsholms slott

Bojarna väntar vid Gripsholms slott.

Framförallt räknar arrangörerarna till Mariefredsregattan att samla svenska båtar, men det finns anmälda båtar även från St Petersburg och Finland. Redan nu är 27 båtar anmälda så världsrekordet ser ut att vara inom räckhåll. Festivalen pågår 25 – 28 juli intill Gripsholms slott i Mariefred i södra Mälaren.

Bland de anmälda båtarna finns ryska Mirame byggd i Åbo 1910. Finländska Kitty som var med i OS i Stockholm 1912. Kuttern Gandul från 1895, skärgårdskryssarna Alca och Eol från 1896. Fenkölsracern Oberon från 1901 och skärgårdskryssarna Svanehvit från 1904 och Mazurka från 1906. Även fenkölsracern X från 1912 och de stora skärgårdskryssarna Irmelin och Falken från 1913

Förutom hundraåringar kommer också yngre båtar att kappsegla. De tävlar om pokaler för båtar mellan 60 och 99 år och under 60 år.

Regattan arrangeras av Mariefreds Båtklubb och nybildade föreningen 100 Year Yachts. Även Skärgårdskryssareförbundet SSKF, Gaff Yacht Society, GYS, Sail Yacht Society, SYS, Veteranbåtsföreningen och Mariefreds kommun är med på ett hörn.

Träbåtsfestivalen i Skärhamn är det största återkommande träbåtsarrangemanget i Sverige och arrangeras i år den 6–8 juli. Över sjuttio båtar samlas då med och utan segelrigg.

Kostern Gerdny

Kostern Gerdny är en tidigare arbetsbåt som byggdes om till fritidsbåt i början av förra seklet. Bild: Gunnar Eriksson

LÄS MER: Inbjudan till Hundraåringarnas regatta [ Mariefred BK ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,