Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sjöman Öhman minns

17 maj, 2014 – 05.22 Kommentarer inaktiverade för Sjöman Öhman minns

battestAnders Öhman var chefredaktör på Båtnytt på 1960-talet och har numera en blogg där han reflekterar över det ena och det andra – gärna om båtar, men också militärhistoria och politik.

I ett blogginlägg från tidigare i år berättar han om de båttester som gjordes förr inte alltid var så seriösa;

”Roligt klädda var vi också knappast sjöriktigt jämfört med dagens reflexvästar och annat sjögodis. Jag hittade mig själv på en bild iklädd överrock och hatt av alla klädesplagg – möjligen beroende på att vi mörkade sanningen med våra korta provkörningar som knappast var några hårdtester. Gira kunde vi alla fall det sprutade både här och där – och hoppa i svall.
– Kör ni alltid båt på detta vis, frågade en kille på båtmässan och hans fråga fick mig att blir svarslös den gången i alla fall.”

Läs hela inlägget här.

Med lite insyn i båttidningsbranschen så kan jag berätta att det fortfarande går till så på sina håll. En test kan göras på mindre än en dag; tillresa, ute med båten nån timme och att ta några bilder, resa tillbaka och så skriva artikeln under eftermiddagen för att hinna till en AW i god tid. Att göra båttest är ett tämligen billigt sätt att fylla en båttidning …

Det finns till och med en svensk webbplats som sägs ta betalt av varven för att de ska testa och skriva om deras båtar utan full transparens så att eventuella besökare ska kunna avgöra vad som är bara är en betald annons eller (eventuellt) en oberoende framställning.

Men i sin blogg är Anders Öhman fortsatt nostalgisk och minns bland annat 1976 när det såldes 50 000 båtar i Sverige.