Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Sjöräddare får seglarväst

30 april, 2014 – 13.14 Kommentarer inaktiverade för Sjöräddare får seglarväst

baltic_sarFörutom att rädda liv har Sjöräddningssällskapets frivilliga räddningsmän också samlat tomburkar för att få in pengar till drift och underhåll. Nu har Returpack gett Sällskapet 10 öre per importerad burk, eller totalt 1,8 miljoner som ska omvandlas till personliga flytvästar.

Sedan tidigare har räddningsmännen använt uppblåsbara västar, men inser riskerna med en väst som kanske inte får perfekt service där man kollar att den verkligen kan lösa ut. Delvis därför har man valt en lite uppspecificerad version av en vanlig seglarväst som har fördelarna att den alltid ger flythjälp genom att vara punkteringssäker, ger lite extra värme, är smidig att röra sig i när man ligger i vattnet och kräver mycket litet underhåll.

Extrautrustningen består bland i dubbla grenband och en integrerad sele för att lyfta en person ur vattnet med. En ficka för extra utrustning som en VHF eller PLB finns också med.

Att de är billigare spelar självklart också roll när knappa 2 000 räddningsmän ska få en personlig väst som ska skickas ut till stationerna runt midsommar.

Den uppblåsbara västens fördelar är framförallt att vara smidig på land och ombord. Den går också att ge en mycket stor flytkraft och kan fungera som en räddningsväst (som ska kunna hålla huvudet på en medvetslös person över vattenytan).

Allt fler fritidsbåtsägare väljer att gå tillbaka till seglarvästen, och nu också Sjöräddningssällskapet.