Hem » Ombord

Ombord

Kommande artiklar: sjukvård ombord

14 april, 2010 – 10.00 Kommentarer inaktiverade för Kommande artiklar: sjukvård ombord

Foto: Crossing latitudesHur långt har du till hjälpen om du seglar i kuling utanför Svenska högarna, glider fram i regnet med snipan från Väderöarna eller en fin dag i stiltjen mer driver än seglar utanför Trelleborgs stora kommersiella hamn.
Har du längre till hjälpen om du seglar i Engelska kanalen strax söder om Eastbourne, eller är mitt emellan Norge och Shetland?  Troligtvis är svaret nej.

När olyckan är framme och du eller någon annan har skadat sig behöver du ha handlingsberedskap för första hjälpen ombord var du än befinner dig. En sjöräddningsinsats är sällan långt borta men att förflytta en brännskadad eller en person med en bruten arm från en gungande båt till en större båt som har medicinsk hjälp ombord är inte helt enkelt. När du ger dig ut på havet måste du klara dig själv på ett helt annat sätt än i vardagslivet.

I På Kryss nr 5/6-2010 kan du läsa hur du tar hand om följande skador innan den sjöräddningen eller den professionella sjukvården tar över:

  • Brännskador på grund av hett vatten eller en tamp genom handen.
  • Hjärnskakning efter att ha fått bommen i huvudet
  • Stukade fötter och händer efter fall ombord eller på en hal sten när du hoppar i land
  • Sårskador av olika slag, allt från ett slag på smalbenet till en krosskada på handen
  • Benbrott som kan uppkomma även vid ett litet fall
  • Ofria luftvägar efter att ha ätit ett äpple i en guppande båt

Vi vill höra om dina erfarenheter om sjukvård ombord inför denna serie. Mejla oss gärna genom kontaktformuläret i menyraden överst.

/Stina Jansson (Foto: Crossing latitudes)