Nyheter
”Skärgården är mer än solstekta stränder”
Som reporter på tidningen Skärgården har Johan Bjurer lärt sig mycket om Stockholms öar och kobbar genom åren. Nu har berättelserna blivit en bok.
Vad är roligast att skriva om?
– Jag tyckte om att skriva kapitlet om vårdkasen. Jag såg framför mig hur den ensamme vakten satt högt uppe på berget och huttrade i snålblåsten från havet medan han väntade på att något skulle hända. En känsla jag kunde leva mig in i eftersom jag själv suttit så många morgnar och vaktat vid sjöfågelvättarna med hagelbössan i knät i väntan på att några sjöfåglar skulle flyga in att fälla. Väntan, spänning, vad händer i dag? Vad är det som rör sig där borta? Vakande ögon som hela tiden sveper över horisontlinjen.
Är det något som har överraskat dig när du forskat i skärgårdens historia?
– Att det finns så mycket att upptäcka och lära. Det är inte bara solstekta stränder och små samhällen på olika öar. Allt har en historia, från bryggor, båthus och båtar till slott och herresäten. Det vi ser får en djupare innebörd med historien. Om man inte blickar framåt eller bakåt måste man se upp. Människor lever och dör med sin historia, men tingen fortsätter att berätta i många år.
Hur ser din egen skärgårdshistoria ut?
– Jag fick tidigt kontakt med skärgården när jag började fiska från en gammal träbåt med aktersnurra i Haninge skärgård som tonåring i början av 80-talet. Jag var ute varje helg. Många gäddor blev det. Vi kunde inte sluta fiska. Det som satte stopp var när isen lade sig. Men då fortsatte vi med angeldon. Haninge kommun ligger ju på Södertörn som numera räknas till en av Sveriges största öar.
Tipsa om tre platser man inte får missa!
– Söderarm, Huvudskär och Landsort. Tre fyrplatser som ligger allra längst ut i havsbandet. Min morfar var sjökapten och jag tänker på honom. Det blinkande och svepande ljuset över fjärdarna som leder fartygen rätt och rädda liv. Monument över tider som passerat, tider som ska komma och minnesmärken över svensk kustfart och navigationshistoria.
Vilket är ditt eget smutronställe?
– Mysingeholm som ligger mitt i Mysingen mellan Muskö och Utö. Där får man alltid ha stranden för sig själv. Blir du sugen på en glass kan du köra in till gruvbryggan vid Utö.
Boktips!
Skärgården historia: korta berättelser – då och nu
Johan Bjurer (Balkong förlag)
Lättläst och intressant om Stockholms skärgård genom tiderna med många vackra bilder. Här avhandlas högt och lågt, allt från kyrkans historia och gruvdrift till spritsmuggling, sjöslag och glömda hamnar.