Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Skärgårdsströvaren: kajak

6 juli, 2014 – 22.14 Kommentarer inaktiverade för Skärgårdsströvaren: kajak

kajak_tarno_blekinge2På taket på Skärgårdsströvaren ligger en 3,3 meter lång rotationsgjuten kajak.

I en idyllisk vik i Blekinge skärgård har jag ett par kvällar provpaddlat och finner att det är roligare än jag kommer ihåg det.

När jag var yngre paddlade jag mycket i Stockholms skärgård med en Gillöga, som var en drygt fem meter lång turkajak, utvecklad på 1970-talet. Den tog mycket last och var lättdriven för färder på ett par veckor eller mer.

Men utvecklingen går framåt. Denna lilla kajak, XO11 från svenska Point 65N, är bara drygt tre meter lång men har en rad goda egenskaper som jag uppskattade från första provturen igår kväll vid solnedgången. Den är lättdriven, stabil och känns som det ska mycket till innan den känns rank och kan tippa.

Jag uppskattar speciellt sätet som har luftkuddar som kan blåsas upp och göra att man kan justera sittställningen, som tidigare alltid inneburit att bakdelen och benen somnat och ibland gjort det omöjligt att komma ur kajaken. Den känns också mycket bättre för ryggen. Sätet kostar lite extra, men så här långt så tror jag att den är värd varje krona.

Den delbara paddeln är kortare och med mindre blad än jag är van, men perfekt för de lite kortare turerna. Delbar och därmed ställbar är praktiskt. Kajaken har redan fått en del frågor (vi har ju bara varit ute i några dagar ännu) av intresserade båtägare som säger att de skulle vilja ha en liten kajak ombord och som inte tar så stor plats som långturskajakerna.

Denna kajak tar man på taket eller däcket ut till ytterskärgården och paddlar med bara en lätt lunch och lite vatten och återvänder sedan till båten för rejälare matlagning och att sova för att slippa tält och allt annat som tynger ner kajaken.

Jag tror att det kommer bli mycket mer kajak i framtiden!