Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Slut på årets elmotorbidrag

20 oktober, 2018 – 11.56 Kommentarer inaktiverade för Slut på årets elmotorbidrag

Nu är pengarna för årets bidrag till elutombordare och elcyklar slut. Alla som lämnade in en giltig ansökan innan fredagen kommer sannolikt att få sitt bidrag. Om det blir mer pengar nästa år avgörs av nästa regering.

– Vi ”drog snöret” för ansökningar på midnatt mellan torsdag och fredag. Alla som ansökte innan fredagen den 19:e och som uppfyller kraven kommer att få sina pengar och andra kan fortsätta att ansöka, men det är osäkert om bidraget förnyas nästa år, säger Thomas Hallqvist vid Naturvårdsverket.

Av totalsumman för elmotorbidrag utgör elutombordare en försvinnande liten del, cirka 3 promille, jämfört med för elcyklar och andra fordon. Av över 100 000 ansökningar är endast cirka 330 hittills för inköp av båtmotorer vilket blir maximalt 3,3 miljoner utbetalade kronor.
– Vi har inte fått filen med ansökningar om bidrag för elutombordare ännu, men ska handlägga de ansökningarna så snart vi har dem hos oss.

Många utbetalningar av bidraget till konsumenter av elcyklar har hittills studsat mot mottagarnas bankkonton.
– Har man inte fått pengar inom ett par veckor efter besked om att utbetalning ska ske bör man höra av sig. Man kanske har angivit fel kontonummer exempelvis, påminner Thomas Hallqvist.

Den nuvarande s och mp-regeringen budgeterade för att elmotorbidraget ska betalas ut under sammanlagt tre år. Allianspartierna har tidigare sagt att de inte anser att satsningen är värd kostnaden. Hur det blir med elmotorbidraget i framtiden avgörs alltså av hur nästa regering som fattar budgetbeslut ser ut.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,