Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Smuggelubåt korsade Atlanten

26 november, 2019 – 13.01 Kommentarer inaktiverade för Smuggelubåt korsade Atlanten

Drivande containrar och sovande valar får nu sällskap av smuggelubåtar som riskobjekt för kollision på Atlantöverfarten. En ubåt som gått från Colombia via Kap Verde beslagtogs på spanska Atlantkusten i söndags.

Smuggelubåten övervakades av amerikansk, spansk och portugisisk polis under färden från Kap Verde mot Portugal. Kursen var rakt mot Portugal när smugglarna 40 sjömil ut från kusten styrde norrut mot Spanien. I höjd med Asturias vände fartyget och gick tillbaka söderut till Galicien där det gick på grund vid inloppet till en flod vid Cangas do Morrazo. Floderna längs både den spanska och portugisiska Atlantkusten är ökända sedan länge som last- och lossningsplatser för smuggelvaror.

Enligt tidningen La Voz de Galicia uppgav portugisisk polis att ubåten under tjugo dagar hade spårats cirka 4778 sjömil från Colombia och gjorde ett stopp i Kap Verde innan det fortsatte mot Portugal. När ubåten gick på grund flydde tre män ut i vattnet varav en fortfarande är på fri fot. Båten bärgas av spanska myndigheter och bedöms innehålla över tre ton kokain varav några hundra kilo bärgades av dykare på måndagen.

En tom ubåt, av en enklare modell än den aktuella, har tidigare hittats längs den spanska Atlantkusten, men aldrig tidigare har en misstänkt smugglande ubåt följts från Sydamerika till Europa. De flesta smugglande ubåtarna kan inte gå ner i undervattensläge utan måste ha ventilations- och utkiksmöjligheter från ytan. Flera ubåtar har under de senaste åren beslagtagits i trafik utanför Syd- och Mellanamerikas kust och konstruktionerna är allt mer avancerade. Enligt spansk polis uppskattas värdet av den beslagtagna ubåten vara värd motsvarande över 28 miljoner kronor och tillverkad i Guyana, Sydamerika.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,