Läsvärt Ombord
Sommar, båtsemester och starka viljor
Det är inte alltid lätt att hålla familjefriden flytande ombord. Psykologen Lena Hammarbäck har erfarenhet av båtliv, både som mamma och farmor, och delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter.
Att tränga ihop sig i en liten båt under flera veckor kan liknas vid rysk roulette. Det kan med andra ord sluta lite hur som helst.
– Att ta sig igenom utmaningar på sjön hänger på samarbete och kommunikation. Då blir relationen till varandra tydlig, förstår vi varandra eller inte i tillspetsade situationer, säger Lena Hammarbäck.
Hon tror att stämningen i början av båtsemestern hänger mycket på hur stressad du varit före avfärd. Då kan det ta ett tag att komma i fas med varandra ombord och risken för gnissel är större. De goda nyheterna är att om familjen klarar de första dagarna och ger varandra lite extra utrymme och förståelse så brukar lugnet infinna sig automatiskt så småningom.
Vädret kan också påverka humöret, både positivt och negativt. Packa ner kläder för alla väder och ha gott med reserver ombord i form av pyssel och spel till barnen.
– Vi har alltid kört mycket högläsning ombord, säger Lena. När barnen är små finns så oerhört mycket att upptäcka också. När de blir lite äldre kanske man letar efter bästa klippa att hoppa ifrån och som tonåringar kan de hjälpa till att styra och hålla kurs.
När det gäller relationen mellan par är momenten lägga till och kasta loss en vanlig källa till irritation. Efter en konflikt är det viktigt att tala ut om vad som hände. Men det viktigaste av allt är kanske att fokusera på det positiva och komma ihåg hur härligt det faktiskt är att umgås tillsammans på semestern.
– Alla sommarseglingar har stärkt vår familj, säger Lena. Att vi har varit gifta i över 40 år har säkert mycket med seglingen att göra. Vi har tränat på att samarbeta och kommunicera. Mitt bästa råd är att vara flexibel och släppa kraven på perfektion!
Läs hela artikeln i På Kryss nr 3.