Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Somrig mässhelg i Bohuslän

26 augusti 2019 – 10:36 Kommentarer inaktiverade för Somrig mässhelg i Bohuslän

Helgens mässhelg i Bohuslän blev en båtfest med något för alla i friska vindar och sommarvärme på Marstrand och i Ellös.

I helgen arrangerades Öppet varv på Orust och Marstrand Boat Show på Marstrand och Koön. Tusentals båtintresserade hittade till mässorna som breddats på senare år och som innehöll något för alla som är intresserade av båtliv.

För tredje året i rad har Västkusten två stora flytande båtmässor. Den traditionella Öppna varv på Orust har blivit Öppet varv i Ellös och har en tydlig segelbåtsprofil medan Marstrandsmässan, som arrangeras av båtbranschens riksförbund, speglar hela den svenska båtmarknaden som domineras av motorbåtar. Båtvägen är det drygt 20 sjömil mellan mässorna och landvägen drygt 7 mil som inte tar mer än en timme med bil. För den som vill finns alltså en god chans att hinna med båda mässorna på en helg.

Bland nyheterna på Orust märktes Hallberg-Rassys nya 40-fotare som tillverkas i sitt första exemplar på varvet där dörrarna stod öppna från fredag till sena söndagen med generös tillgång till stora delar av tillverkningen och båbyggare som svarade på besökarnas nyfikna frågor. Arbete pågick på ett tjugotal nya båtar under helgen och i varvets hamn låg ytterligare ett åttiotal båtar varav de flesta från Ellösvarvet.

Andra västkustvarv på plats var bland andra CR Yacht som visade upp sin CR 380 DS, Sweden Yachts med sin nya 40-fotare, Nicanders med sin CB 365, Malö 37 och Regina af Vindös nya 40-fotare. Franska Lagoon och amerikanska J-boats var också på plats längs bryggorna som sträckte sig längre än någonsin och även innehöll en del för klassiker som Stortumlaren Sjörået, en ombyggd P 28 (positiv akter!) och en finfin NC-kryssare.

På Marstrandsön var det gott om nya motorbåtar i alla storlekar där Brandskär 290 Open och HR 600 F och flera Utternbåtar hörde till nyheterna från Sverige. Bland de nyskapande båtarna fanns Jeanneaus Sun Loft 47 där sittbrunn och salong är ett i aktern och av tillverkaren kallas ”monocat”. Den mesta långfärdsbåten i Marstrand var Garcia 45 Exploration som passande nog seglats dit från Frankrike via Shetlandsöarna och Norge. På Koön fanns även begagnade båtar i fint skick och öppna dörrar till Rutgersons fabrik där besökarna kunde följa tillverkningen och bygga sitt eget block!

Båda mässorna hade musikunderhållning, barnaktiviteter och föredrag. Emma Ringqvist som seglade Atlanten runt varav en stor del nonstop utan motor seglade till Marstrand med sin egen Laurin 32:a Caprice och trollband publiken med sin berättelse. I Ellös berättade paret Laura Braive från Belgien och Marco Thyssen från Nya Zeeland om sina långfärdsseglingar och förberedelserna inför fler.

 

 

, ,