Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Stockholms Hamnar satsar på solceller

23 september, 2015 – 07.01 Kommentarer inaktiverade för Stockholms Hamnar satsar på solceller

SolcellshamnStockholms Hamnars andra solcellsanläggning är nu utbyggd och i bruk på taket till ett magasin i Nynäshamns hamn.
– Det här är verkligen en god investering. Vi använder outnyttjade resurser på ett positivt sätt och vi tar långa kliv mot målet att ha en fossilfri verksamhet, säger Johan Castwall, vd Stockholms Hamnar.

Den nyaste anläggningen ligger på kontorsbyggnadens tak i Nynäshamns hamn och är 800 kvadratmeter stor. Den togs i bruk i fjol och byggdes ut till över 500 solpaneler under sommaren 2015. Beräknad elproduktion är runt 125 000 kWh per år vilket motsvarar årsförbrukningen för 5 genomsnittsvillor. Nynäshamn är en extra gynnsam plats eftersom soltimmarna där är fler än i övriga stockholmskommuner.

Den första anläggningen, på taket till Magasin 6 i Frihamnen, invigdes 2013 och är en av Sveriges största solcellsanläggningar. Den har väckt stort intresse och lockar regelbundet studiebesök från många olika länder.

Under hösten 2015 kommer en tredje takmonterad anläggning att bli klar och tas i bruk i Kapellskärs hamn. Stockholms Hamnar har även en stor solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen.

redaktion@pakryss.se

,