Nyheter
Stora problem att tömma toaletten
Sedan 2015 är det förbjudet för fritidsbåtar att tömma sina toaletter i havet. Men det är inte helt lätt att göra rätt eftersom en tredjedel av hamnarnas tömningsstationer är ur funktion.
På Transportstyrelsens hamnkarta lyser mängder av röda cirklar som tecken på icke-fungerande sugtömningsstationer. Det är problem såväl i Stockholms skärgård som på Västkusten och i Göta kanal.
Det är hamnarna själva som ansvarar för att bygga och upprätthålla stationerna. Dessutom finns det flytande tömningsstationer längre ut i skärgården, som kommunerna oftast står för. Transportstyrelsen, som ansvarar för tillsynen, har dock svårt att hinna med, eftersom bara en tjänst är reserverad för arbetet. Enligt intresseorganisationen Svenska Båtunionen är ungefär en tredjedel av tömningsstationerna trasiga.
– Det är en stor frustration bland båtägare. Men de tänker också praktiskt – om tömningsstationen inte funkar pumpar man ut sin tank i havet i stället. Det är tråkigt att man behöver bryta mot lagen, säger Båtunionens verksamhetschef Peter Karlsson till Svenska Dagbladet.
Lina Petersson, som arbetar med miljöfrågor på Transportstyrelsen, ser dock en liten ljusning. EU:s direktiv om mottagande av avfall har uppdaterats och ska nu omvandlas till svensk lag.
– I det nya direktivet ställs det hårdare krav på fritidsbåtshamnar. Det kommer att krävas registrering, så det blir lättare att hålla koll på att stationerna fungerar, säger hon.
Har en Forgus 31 seilbåt som hadde normalt pumpetoalett (Jabsco) med lekkasje i septiktank og en del andre problemer. Overveide å reparere og komplettere med sugetømming etter nye regler, men droppet det og byttet til Airhead komposteringstoalett. Masse fordeler: Ble kvitt 2 skrog-gjennomføringer, slapp å installere sugepunkt gjennom dekk med slange til septik-tank, fjernet septik-tank, som frigjorde nyttig volum i båten.
Har brukt Airhead i 3 år med null problemer. Kan seile fritt uten å tenke på hvor skal jeg tømme neste gang. I sommer: 1125 nm fra Lysekil til Ålesund (Norge) og tilbake. Null lukt og null problemer. Faststoff-beholderen enda ikke full, men vil tømme første gang i høst. Anbefales på alle måter.
Vi har under 7 veckor i Stockholms skärgård kretsat kring Ingmarsö för där fungerar det med tömningen. Vi var också I Nynäshamn och där var det ok. Tråkigt att man måsten planera sin semester efter tömningsmöjöligheter! Upplands skärgård är en pärla vad gäller tilläggningsplatser men toatömning…Näää!! Där var Herräng bra vid ”rätta vindar”. Öregrund nja. Att lägga till och klättra upp krävde sin qvinna!! I övrigt intet!!
Vi med toa av ”portapotti”-typ,
är det verkligen meningen att vi skall tömma dem i vanliga toaletter?
Har blivit anvisade detta i samtliga fall då vi frågat om toa-tömning.
Toatömningshamnar gäller tydligen stora båtar med septitankar.
Vill bara veta vad som gäller…
Har nu seglat från Haparanda till Mariehamn på finska sidan i fem veckor. Samtliga tömningsstationer fungerat utmärkt.
Gunilla Djupfeldt
Håller med Peter – komposttoalett har så många fördelar. Har plastat igen de gamla genomföringarna och platsen för septiktanken är nu extra stuvutrymme. Helnöjd.
Det finns absolut ingen anledning att hålla på med detta strul. Köp och installera en airhead komposterande ventilerad toa.
Är fullständigt dåligt, med dom så kallade pumpstationer som finns. Endera är dom sönder eller så gamla gummit så det inte sluter tät.
Varför ser vi ingen reklam för Airhead eller Natures head.
Två olika typer av kompost toaletter för båt mm.
Jag bor ombord året runt och har under 5 års tid använt en Airhead toalett. Inte ett enda problem och luktfri.
Vi har åkt från Lysekil till norr om Koster. Samtliga sugtömningsstationer vi besökt har fungerat fint, med undantaget Grebbestad där stationen var blockerad av fiskebåtar.
Strömstads var i särklass bäst, med start och stopp på en dosa med kabel så det var lätt att hantera av en person.
Känns bra att man har komposterande toa ombord. 0 problem med tömning