Löpsedel Nyheter
Strandstädarkartan är tänd i hela Bohuslän
Antalet frivilliga insatser för att ta hand om ilandflutet skräp har ökat. För att underlätta för både frivilliga städare och dem som ska hämta det ihopsamlade strandskräpet finns det nu en interaktiv karta på nätet. Vem som helst kan nu gå in och flagga för nedskräpade stränder. Eller kanske till och med städa själv.
Kartan är ett sätt att göra det enklare för människor att värna ”sina” stränder. Det kan man göra genom att rödflagga var det finns städbehov. Så snart det finns möjlighet kommer kommunen eller Västkuststiftelsen och städar. Det bästa är dock att flagga gult vilket betyder att man har städat själv och att skräp finns att hämta.
– Bohuskusten är en slingrande och bitvis svårtillgänglig kustremsa som är svår att städa. Det här är ett sätt för kommunerna att samarbeta med allmänhet och frivilliga för att på så sätt få fler stränder rena, säger Elsie Hellström, processledare för Tillväxt Norra Bohuslän.
– Genom att överblicka stränderna och städbehovet på en karta, är det mycket enklare både att skapa handlingskraft och att administrera städinsatserna. Det gäller förstås bara ilandflutet skräp – vi tar inte med tång eller avfall som kommer från hushåll. Denna insamling gäller bara skräp från havet och inte det som naturligt finns i havet till exempel tång.
Bakgrunden till kartan är att det varje timma, dygnet runt, året om flyter iland en och en halv till två kubikmeter avfall av olika slag längs med stränderna i Bohuslän, enligt Strandstädarna. Att marint skräp är ett särskilt stort problem för västkusten beror på att strömmar från hela Nordsjönområdet och Östersjön möts i Skagerrak och flödar upp längs kusten och för med sig enorma mängder skräp. Det är alltså inte bara det svenska skräpet som hamnar här, utan även avfall från stora delar av Europa. Bakom satsningen med den interaktiva kartan står Projekt Ren och Attraktiv Kust.
Du kan läsa mer om projektet och hitta kartan här.