Hem » Långfärd

Långfärd

Studenter köper båt i Florida

30 maj, 2011 – 10.13 Kommentarer inaktiverade för Studenter köper båt i Florida

Fyra killar från Helsingborg som tog studenten i våras har tillsammans köpt en äldre båt i Florida för att tillsammans segla i Karibien.

Kryssarklubbsmedlemmen Filip Peters är bara 19 år, håller nu på att uppfylla en dröm. Han befinner sig i Södra Florida just nu tillsammans med tre kompisar, William, Jakob och Anton, som gått gymnasiet tillsammans i Helsingborg och tog studenten förra sommaren.

Tillsammans köpte de i april en billig segelbåt, en Cal 35 från 1974, osedd i Florida och har precis fixat till den för att segla i Karibien, där Kuba, Dominikanska Republiken och sedan hela vägen ner till Trinidad och Tobago lockar. Om allt stämmer kommer man sedan segla tillbaka båten till Sverige. Men planerna är inte huggna i sten ännu, säger Filip.

Under ett år har de jobbat ihop till båt och segling. De har bland annat jobbat på slakteri i Norge, på Ikea och som skidlärare.

Båten fick de hjälp att hitta av en finsk kille som har ett företag i Miami. Budgeten var begränsad och båten var kanske inte i allra bästa skick. Men Florida är ett Mecka att hitta utrustning och fixa i ordning båten. De fick också mycket hjälp av finske Jyrki.

Så här skriver Filip om första tiden: Vi gav oss ut på den här resan med en oerhörd optimism vad gäller tiden det skulle ta att göra båten redo. Det är framförallt motorn, en Perkins 4.108 från 1974 som vi numera döpt till ”Irene”, som har spökat. Ju längre in vi kom i motorn desto fler överraskningar hittade vi. Det hela resulterade att vi fick bo på båtvarvet i tre veckor, med vattenslang som dusch och amerikansk Fastfood som vår primära källa till näring. Vi var beredda på att båten skulle vara i dåligt skick men vi fick oss alla en chock när vi såg hur mycket städning som behövdes när vi skulle sova i båten första natten, vilket resulterade att vi alla sov i sittbrunnen i stället. Vår reparationsbudget har vi tvingats höja kraftigt och det är oerhört svårt att beräkna framtida kostnader. Den senaste månaden har vi nästan jobbat med båten varje dag från morgon till kväll.

Följ killarnas äventyr genom www.syacheron.se