Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Sven Yrvind sjösätter Exlex

30 juli, 2017 – 19.10 Kommentarer inaktiverade för Sven Yrvind sjösätter Exlex

På tisdagen den 8 augusti planerar Sven Yrvind att sjösätta och testa sin senaste båt, Exlex, i Västervik. Nästa år planerar han en långfärd till Nya Zeeland.

Västerviks antipod ligger i havet utanför Nya Zeeland. Dit planerar konstruktören och långfärdsseglaren Sven Yrvind att segla med start från Irland, nästa år. Bygget av båten Exlex har pågått sedan våren 2015 och den drygt fyra meter långa båten är grundgående och riggad med tre master. I På Kryss nr 4, 2016, och här på pakryss.se berättar Sven själv om projektet som har fått sitt namn av principen att inte låta sig bindas av lagar eller förutfattade meningar.

Under sensommaren siktar Sven på ett besök med båten i Stockholm, men innan dess är det dags för sjösättning och sjövärdighetstest i Västervik. Sjösättningen planeras på eftermiddagen klockan 14 tisdagen den 8 augusti. Platsen är Västerviks båtvarv vid Solbergs udde.
– Alla som är positivt intresserade av små båtar är välkomna, hälsar Sven och berättar att han under eftermiddagen kommer att bland annat testa båtens självrätande egenskaper.
– Exlex är grundgående utan djup barlastköl och vi ska göra ett roll over-test i samband med sjösättningen.

UPPDATERING [8 augusti, 2017]: Video från rollover-testet av Exlex:
(det framgår av videon efter 4,50 minuter att slingen är belastade under hela vändningen: alltså vill båten vända)

LÄS MER: Mot andra sidan jorden med fyra kvadrat segel och en åra [ pakryss.se 11 april, 2017 ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,