Hem » Nyheter

Nyheter

Svensk sjöräddningskryssare på eBay

15 augusti, 2011 – 09.38 Kommentarer inaktiverade för Svensk sjöräddningskryssare på eBay

Det seglande 25 meter långa Colin Archer-liknande skeppet, som tidigare varit sjöräddningskryssaren Justus A Waller på Käringön, är nu till salu på amerikanska eBay.

Under ett par-tre år har Hasselakollektivet på Gotland försökt sälja träfartyget som förmodligen kostar för mycket att underhålla för föreningen som haft det som skolfartyg.

Utgångspriset i Sverige var tidigare 1,5 miljoner kronor, men på eBay ligger buden just nu på drygt 100 000 svenska kronor (15 100 USD)- Micke Nordin som representerar säljaren måste inte sälja om budet är för lågt enligt eBays regler.

Det är tråkigt om en del av vår kulturskatt, som dessutom är mycket vacker, skulle försvinna utomlands. Att USA skulle vara en huvudmarknad verkar konstigt – det brukar vara tyskar, holländare och engelsmän som gillar denna typen av fartyg.

Justus, som fartyget numera heter, är byggd 1919 i Lysekil och var fram till 1972 sjöräddningskryssare, även om riggen inte var med hela tiden.

 

Från Hasselakollektivets hemsida:

”Justus A. Waller byggdes i Lysekil 1919-20 och användes som räddningskryssare i över 50 år. I början som seglande enhet, vilket innebar patrullering dygnet runt, oktober till april, om det blåste över 14m/s. Under så gott som hela tiden Justus var i tjänst så var Käringön hemmahamn och sägnerna och historierna om Justus bravader är många. Båten anses vara en av de fartyg som gjort flest livräddande insatser. 1994 köpte Hassela Gotland den gamla livräddningskryssaren och ett totalrenoveringsprojekt påbörjades. Fartyget lades på slip i Herrvik på östra Gotland där renoveringen startade. 50% av bordläggningen i ek är utbytt. Ett helt nytt däck i fur är lagt. En del spant och däckbalkar är utbytta. Vidare är Justus fördsedd med nya däcksbyggnader i ek, ny brädgång, ny slagvägare, annan maskin (beg. Volvo Penta TMD 100) samt ombyggt roder.”

Uppdaterad: Nu ligger Justus på eBay igen och har en ny länk (gammal länk till eBay, då landade budgivningen på 17 200 USD)

Länk till Djurgårdsvarvet