Hem » Nyheter

Nyheter

Svenska äventyrsforskaren tar båtvägen till outforskad mark

14 juli 2019 – 18:42 Kommentarer inaktiverade för Svenska äventyrsforskaren tar båtvägen till outforskad mark

Under sommaren ska den svenska isbrytaren Oden göra två arktiska expeditioner, en av dem går till tidigare helt outforskad mark. I veckan sker ombordstigningen i Grönland innan teamet ger sig ut på äventyr.

Den stundande expeditionen, Northwest Passage Project, är ett ombesök av Nordvästpassagen i Kanada där ett amerikanskt forskar-team gjorde en liknande resa 2005. Den andra turen, som börjar först i augusti, ska gå till Ryderglaciären i nordvästra Grönland och är också en så kallad ”Explorers Club Flag-Expedition”, som alltså har möjligheten att nå platser där inga människor tidigare utforskat.

Med på båten under den senare resan finns bland andra maringeologen Martin Jakobsson, som leder den vetenskapliga delen av operationen.

– Ryderglaciären är otroligt svårtillgänglig och det har gjort att ingen varit där tidigare och utforskat fjorden där den mynnar ut. Vi har ingen aning om hur havsbotten ser ut, det gör det till en oerhörd utmaning för oss, säger han.

Martin Jakobsson är med i ”Explorers Club”, en klubb för forskare och äventyrare där även astronauten Christer Fuglesang är medlem. Där har han ansökt om att få med en flagga, som ska sättas upp om expeditionen lyckas ta sig till outforskad mark.

– Jag är ju forskare och drivs av rent vetenskapliga mål, men det var en lite rolig grej och det skadar ju inte tycker jag. Det är också en viktig roll för oss att nå ut med våra forskningsresultat och få en bred spridning, säger Martin Jakobsson.

Målet med expeditionen är att ta reda på hur den Grönländska isen beter sig, för att på så sätt kunna fastställa bättre prognoser på hur exempelvis havsnivån kommer påverkas av klimatförändringarna.

– Det är ganska komplicerat att ta reda på hur mycket isen kan påverka nivån på världshavet. Isar tappar liksom inte massa linjärt, utan det kan bromsa upp i vissa lägen och accelerera i andra, och det försöker vi borra i.

För att göra det kommer Martin Jakobsson och de andra forskarna kartera havsbotten med olika typer av ekolod och samla material om bland annat havsvattentemperaturer, bottensediment och biologin i vattnet.

– Vi behöver de här data för att modellera isen och så småningom räkna på bidrag till havsnivåförändringar, vi har inte ens den data som behövs för att kunna göra prognoserna bra. Det finns mycket vita fläckar kvar på jorden, även om man inte tänker det, säger Martin Jakobsson.

Han är professor vid Stockholms universitet, och har gjort expeditioner till Nordpolen och Arktis sedan 1996.

– Det är ju de här expeditionerna man lever för, och resultatet som blir av dem.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,