Långfärd Läsvärt Mitt På Kryss
Svenska Högarna
Svenska Högarna har en särskild plats i mitt hjärta, skriver Jan Magnusson som är aktiv i Kryssarklubbens Stockholmskrets. Här och i På Kryss nr 5, 2018, delar Kryssarklubbens funktionärer med sig av sommardestinationer värda en omväg längs svenska kusten och i de stora sjöarna.
Svenska högarna
N 59° 26′ E 19° 30′
Det finns två SXK-bojar och flera öglor/dubb i berget öster om Storön. Klicka här för bojskiss [kräver inloggning som SXK-medlem]
Här har vi legat många gånger, i hamnen, i Ryssviken, i Kyrkviken och på södra sidan, som är lite svårtillgänglig, men oerhört vacker. Några gånger när vi lagt till där och sjöbrisen avtagit på kvällen har havet vilat spegelblankt ut mot Korskobben och vidare österut så långt ögat kunnat nå.
När man närmar sig Högarna möts man rätt ofta av tordmular som lekande flyger runt båten. Runt ön finns ibland svärtor och för det mesta tobisgrisslor. Tar man vägen öster och norrut när man lämnar ön passerar man fågelskyddsområdet Kalken, där det finns en koloni sillgrisslor.
När jag flyttade till Stockholm på 1970-talet skulle förstås skärgården utforskas. Färderna gick först till Möja och Nassa, därefter till de vackra Fredelskären, det mytomspunna Gillöga och så till Svenska Högarna. En av de första gångerna försökte vi lägga till mellan Storön och Skrubban i stark sidvind, missade tilläggningen och fick ankarlinan i propellern. Det blev till att dyka ner med cyklopöga i det tolvgradiga vattnet och linda upp linan. Men vattnet var kristallklart och gjorde det enkelt att reda ut lintrasslet.
Svenska högarna är Sveriges mest isolerade bebodda ö där den ligger cirka 18 sjömil öster om Möja i Stockholms nordöstra skärgård.
Jan Magnusson
redaktion@pakryss.se