Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Svenska långfärdsseglare öppnar skattkistan

12 december, 2017 – 15.20 Kommentarer inaktiverade för Svenska långfärdsseglare öppnar skattkistan

I boken Mot en ny horisont öppnar svenska författare och långfärdsseglare upp sina skattkistor av kittlande berättelser från de sju haven till förmån för de drabbade efter orkanerna Irma och Maria. Vi fick en pratstund med initiativtagaren Thomas Veber inför bokreleasen under måndagen.

Han har skrivit Slusshandboken, deltagit i SVT:s program Familjer på äventyr, och under hösten har vi kunnat följa Thomas och hans familj på långfärdsresa i På Kryss. I dagarna är han även aktuell med Mot en ny horisont – en bok skapad tillsammans med andra långfärdsseglare, i syfte att stötta de drabbade områdena i Karibien.

Hur kom du på idén till boken?
– När bilderna från förödelsen i Karibien började strömma in hade jag och min familj varit där bara fyra månader tidigare. Tankarna började vandra – vad har hänt med alla människor som vi träffat där? Jag kände ett starkt behov av att ge tillbaka något till den enorma gästfriheten vi fått uppleva under våra besök.

– Bara några dagar senare började jag därför kontakta andra långseglare för att höra om de också var intresserade av att göra något. Jag fick direkt väldigt bra respons från andra seglare som ville bidra med historier till boken, men också sponsorer som ville hjälpa till rent ekonomiskt.

omslag

Vad handlar den om?
– I boken berättar elva långseglare om sina erfarenheter från långseglingar. Samtliga som medverkar i boken har tidigare erfarenhet av att skriva vilket var bra då deadlinen för boken var knapp, och de bara hade en månad på sig att skriva. Jag uppmanade dem att berätta om något, eller någon upplevelse de verkligen brinner för och att dela med sig av.

– I boken hittar man just det – inspirerande historier om hur det är att åka på en sådan resa. Men man kommer också kunna ta med sig tips på hur man hanterar olika situationer och hinder man kan stöta på under en långfärdssegling.

Är det något särskilt från boken som du vill lyfta fram?
– Det mest intressanta med boken är att höra hur olika resorna kan se ut. Det är många väldigt olika människor som åker på långseglingar – alla med olika förutsättningar. Vissa har större båtar, andra mindre. Vissa åker till Grönland, andra till varmare breddgrader. Jag tycker det finaste man kan ta med sig från boken är att långsegling är för alla, oavsett vilken ingångsvinkel man har. Varje resa är unik, och man bestämmer själv hur man vill resa.

Har du någon uppmaning till den som planerar att segla i Karibien. Bör man ha dåligt samvete eller är det en bra sak att göra?
– De drabbade I Karibien behöver turismen mer än någonsin. De behöver att vi reser dit och handlar med dem för att bygga upp infrastrukturen igen.

Är det något mer du vill berätta om boken?
– Jag har haft en idé länge på att göra något sånt här, men aldrig riktigt hittat formen. Vad ska den röda tråden vara? I samma sekund som jag kom på idén började jag sätta igång.
– Jag skulle gärna göra något liknande igen, men då skulle jag vilja ha mer tid att färdigställa boken.

Mot en ny horisont finns nu att köpa i bokhandeln och via oceandream.se/irma. Boken finns även att läsa på danska.

Se bilder från bokreleasen nedan:

 

Maja Söderström Hjelm
redaktion@pakryss.se

, , ,