Hem » Nyheter

Nyheter

Svenska sjö ökar resultatbonus igen

11 december, 2017 – 17.52 Kommentarer inaktiverade för Svenska sjö ökar resultatbonus igen

Trots fler skadeanmälningar ökar försäkringsbolaget Svenska sjö resultatbonusen från 2,5 miljoner kronor till 4,2 miljoner kronor för nästa år. Pengarna går tillbaka till de försäkringstagare som förnyar försäkringen.

Svenska sjö ägs av Svenska Kryssarklubben, Båtunionen och andra båtlivsorganisationer. Efter en omfattande omorganisation, som trädde i kraft förra året, delas delar av vinsten ut direkt till försäkringstagarna. Utöver ett stöd till medlemsorganisationernas klubbar på sammanlagt en miljon kronor, får de som förnyar sin försäkring ett avdrag på årspremien. Förra året var det första med resultatbonus då 1,4 miljoner kronor fördelades. 2017 var beloppet 2,5 miljoner och för 2018 blir det 4,2 miljoner kronor.
– Det här rekordstora beloppet kommer inte av ett jättebra skadeår 2017, konstaterar Per Grywenz, vd för Svenska sjö vars medlemmar har anmält både fler sjöskador och stölder under året. Istället är det så kallade skadereserver från 2015 och 2016 som har avvecklats med ett överskott.
– Skador slutregleras inte på en gång när de anmäls, säger Per Grywenz.
– När tiden går och skadan sedan repareras och slutregleras så kan skadereserver både avvecklas eller förstärkas beroende på vilken utveckling skadorna tar. Det blir i vissa försäkringsfall inte en större ersättning än vad som omfattas av försäkringstagarens självrisk.

En annan orsak till den höjda resultatbonusen är att Svenska sjö har lägre administrativa kostnader än man hade räknat med för 2017.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,