Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Svenskt båtdesignprogram i WoodenBoat Magazine

15 september 2014 – 23:41 Kommentarer inaktiverade för Svenskt båtdesignprogram i WoodenBoat Magazine
wooden_boat_sketchbookPå Kryss medarbetaren och illustratören Claes Lundström med 3D renderingar som specialitet – han har till och med gjort sitt eget 3D program som nu används lite överallt över världen.
Lite extra bra är det till att rita båtar och när Claes har visat programmet har det bara tagit några minuter att rita upp en båt och börja justera måtten.
Så här skriver Claes själv om hur amerikanske designern Laurie McGowan använder programmet för att rita ”drömbåtar” som Woodenboats läsare vill se;
”Det svenska båtdesignprogrammet TouchCAD används i en ny artikelserie i WoodenBoat Magazine, där läsarna skickar in förslag på båtmodeller som sedan ritas upp och visualiseras av designteamet Laurie McGowan och Michael Schacht. Artikelserien, kallad ”Sketchbook”, är tänkt att bli ett återkommande inslag i tidningen.
I ingressen skriver Laurie och Michael:
Som invigningsprojekt valdes, David Gelinas i Penobscot, Maine, som skrev: ”Vi söker en motorbåt som kan rymma upp till 10 vuxna passagerare för dagsutflykter på Maine Penobscot Bay”. David fortsätter: ”Jag vill utforska öarna, men inte vara begränsas av behovet av att transporter med jolle till land. Eftermiddagarna på viken kan ha 20 knops vindar och en meters vågor. Jag kommer inte att köra hårt under dessa förhållanden, men jag vill att båten ska vara säker och bekväm och ändå göra god hastighet. För närvarande har jag en 21 fots glasfiberbåt med utombordare med grund V-botten. Den har två stora brister: Det stampar hårt i alla utom mycket små vågor, och det är inte tillräckligt stor för de grupper jag vill transportera. Jag lägger till med denna båt på öar och stränder med aktern först, ibland med ankare från fören och sedan backar båten in till stranden. Jag skulle vilja fortsätta med den metoden i min nya båt. Jag har funnit att använda aktermonterad badbrygga är det enklaste sättet att gå sätta iland äldre men rörliga passagerare”. David fortsätter med att lista en specifik uppsättning krav och formgivarna den lätta och vackra Seahawk, vars bild visas här under. En roterande tre-dimensionell modell av båten visas också. Läs mer i juli / augusti numret av WoodenBoat. – Se mer på: