Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Sverige på tvärs – Säffle kanal

23 juli, 2012 – 10.47 Kommentarer inaktiverade för Sverige på tvärs – Säffle kanal

På måndagsmorgonen träffade vi Dalslands kanals vd Benny Ruus som jobbat i 20 år med kanalen. Han berättar entusiastiskt om kanalen och de människor som jobbar där. Men också att en allmän nedgång som i år förstärkts av det ganska regniga vädret gjort att det hittills varit färre besökare än vanligt.

Vi lämnade Upperud och gick mot kanalens sista (eller första om man kommer från Vänern) sluss som bara tog oss någon decimeter ner. Annika med sina rosa stövlar hjälpte oss med att fylla bränsle och tyckte inte att vi skulle ge oss ut på Vänern när det var kulingvarning.

Inför hotet av en gungig överfärd från Köpmannebro i regn, kuling och varning för vindbyar upp mot 18 m/s köpte vi ett lokalt sjökort av Annika i sista slussen i Dalslands kanal. Kortet från 2012 i A3 format är framtaget av Åmåls kommun och visar en inomskärsled från strax norr om Köpmannebro till strax söder om  Tösse skärgård och sedan forsätter den officiella leden vidare och bara den sista biten mellan leden in till Åmål och leden in till Säffle var vi tvungna att gå ut bland de lite större vågorna. Men eftersom vi hade dem i häcken var de aldrig några stora problem.

Leden in till själva Säffle var betydligt lugnare och vi kunde förtöja vid Säffle Gästhamn redan vi 16-tiden och gå upp till Bella Rosa för en förträfflig pizza, en rekommendation från hamnkaptenen.

Vi läste broschyrer från turistbyrån och förberedde resan på Vikingaleden som Säffle kanal marknadsförs som. Vi kommer att tillbringa två dagar för den dryga 40 M som leden är upp till Arvika där vi kommer att lyfta båten.