Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Strömberg seglade hem till Göteborg

14 juni, 2018 – 18.26 Kommentarer inaktiverade för Strömberg seglade hem till Göteborg

Etappen mellan Cardiff i Wales och Göteborg började i mycket lugna vindar, men i höjd med norra Irland kom kulingen som sedan dominerade fram till mål. För Martin Strömberg var etappen laddad med känslor.

Vid 23-tiden på fredagen avgjordes slutstriden mellan Team Brunel och spanska Mapfre vid Trubaduren söder om Vinga utanför Göteborgs skärgård. På en kryssbog från Skagen gällde det att runda Trubaduren med en gipp och sedan fortsätta upp till mållinjen vid Galterö. Tidigare på dagen hade Bouwe Bekking, som är den här havskappseglingens mest erfarna seglare med erfarenhet ombord från sju Volvo Ocean Race, visat att gammal är äldst genom att ta sig förbi Mapfre mellan Skottland och Norge. Inte heller Mapfres Xabi Fernández är någon nybörjare med fyra Volvo Ocean Race avklarade tidigare och ett par olympiska guld i segling, men Bekking höll sig minst några hundra meter framför Fernandez båt hela vägen till Trubaduren. Efter en lyckad gipp av Brunel tycktes Fernandez ge upp och tog ut svängen rejält innan sista sträckan mot mål.

Vädret var utmärkt för båtarna med ihållande kuling och över 22 meter per sekund i byarna. Men åskådarna var färre i vädret och sommarmörkret som också bjöd på enstaka skurar.

Volvo Ocean Race

Team Brunel med racets mest rutinerade skeppare var först till målet i Galterö. Vid Älvsborgs fästning motorseglade etappvinnaren.

Flottan var mycket samlad hela vägen från start med undantag för Scallywag som fick problem i starten och aldrig kom ifatt. Näst sist i den samlade flottan låg, vid 20-tiden på torsdagen, Turn the Tide on Plastic med Martin Strömberg ombord. Eftersom det inte skilde mycket mellan ettan och jumbon i tätklungan av båtar så kunde allt hända resultatmässigt in i det sista. Men ute på Kattegatt drog Brunel och Mapfre i från konkurrenterna. Jumbon Scallywagg låg sist för sig själv cirka 40 sjömil efter ledarduon.

Turn the Tide on Plastic kom in som femte båt.
– När jag såg Vinga och Trubaduren så var jag hemma, sa Martin Strömberg till På Kryss efter målgången och välkomsten inne på Frihamnspiren efter midnatt.
– Eufori är bästa beskrivningen av känslan. Vinden var ju bra för oss, men lite synd att inte fler kunde komma ut och möta. Men vi såg bilar som stod och blinkade med ljusen längs hela hamninloppet! fortsatte Martin som var nöjd med båtens besättning som har den lägsta medelåldern i hela racet. Turn the Tide on Plastic såg under ett par dygn ut att ha samma segerchanser som de andra sex båtarna i täten.
– Vi har haft hård vind sen Irland och det känns bra och rättvist att vi är med i matchen nu.
Målsättningen nu är att inte vara sist.
– Vi ska vara med i täten till Hague också, och vi ska ta nästsista-platsen från Scallywag!

Mållinjen var planerad vid Röda sten mellan Nya Varvet och Älvsborgsbron inne i Göteborgs hamn, men flyttades ut till Galterö nära Vinga fyr på grund av mörkret och den hårda vinden.

Volvo Ocean Race

Turn the Tide on Plastic la till vid Frihamnspiren efter midnatt och skepparen Dee Caffari, Martin Strömberg och övriga besättningen välkomnades av svenska flaggor.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,