Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Team SCA leder spurten till Lorient

10 juni 2015 – 13:07 Kommentarer inaktiverade för Team SCA leder spurten till Lorient
Volvo Ocean Race 2014-15 - Leg 8

Bild: Anna-Lena Elled / Team SCA

Team SCA rusar fram i Biscayabukten och har ledningen i den åttonde delsträckan när det återstår mindre än 200 sjömil till målet i Lorient. Svenskbåten har ett bra läge att ta hem sin första etappseger i Volvo Ocean Race 2014-15.

– Hur känns det? Nervkittlande, spännande, oroligt och fjärilar i magen, säger Team SCA:s brittiska navigatör Libby Greenhalg.

Den svenskflaggade båten, med svenska Anna-Lena Elled ombord, ligger i täten i den åttonde etappen av Volvo Ocean Race från Lissabon till Lorient, Frankrike. De tog ledningen i måndags, var igår det första laget som nådde Biscayabukten och där satte de kurs norrut mot öppet hav. Senare valde Team Vestas Wind, Team Alvimedica och Dongfeng Race Team samma väg.

Fältet delade på sig men igår kväll samlades båtarna igen och då visade det sig att Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och MAPFRE förlorat på att segla österut närmare land.

– Vi följer alla de andra så noga vi kan men det är annorlunda att ha ledningen. Vi får bara positionsrapporter var sjätte timma och där kan vi se att vi håller samma fart och ibland är lite snabbare, säger Libby Greenhalg.

Efter en dålig start på etappen har Martin Strömbergs Dongfeng Race Team seglat upp sig från sista plats till att ligga femma. Laget har återigen problem med sin färskvattenberedare och använder nu en manuel pump precis som i inledningen av den sjätte etappen.

Biscayabukten har bjudit på stora vågor och vindar på upp mot 20 sekundmeter. Även om vinden lättat blir det långt från en bekväm kryss i motvind upp mot Lorient.

– Det kommande dygnet kommer att bli riktigt tufft, det kan bli det tuffaste hittills under racet, säger Martin Strömberg.

Bakom Team SCA och Team Vestas Wind var det vid lunchtid på onsdagen mycket jämt mellan Abu Dhabi Ocean Racing, Team Alvimedica och Dongfeng Race Team när samtliga båtar seglade österut. Närmare mål väntas vinden lätta ytterligare och båtarna beräknas nå Lorient tidigt torsdag morgon.

redaktion@pakryss.se

,